Alla provade viner från appellationen Châteauneuf-du-Pape

Röda viner

2012 Bosquet des Papes Cuvée Tradition

Region: Rhône
Producent: Bosquet des Papes
Provningsdatum: 2019-09-23
Pris: 265 kr

Till vinet >>

Nej, det här är inte vår stil av vin. Antingen är det årgången, eller så gillar vi helt enkelt inte stilen. Det är stickig alkohol och en störande sötma. Mineral och frukt får tyvärr stå tillbaka.

2012 Bosquet des Papes Cuvée Tradition

Region: Rhône
Producent: Bosquet des Papes
Provningsdatum: 2019-09-02
Pris: 265 kr

Till vinet >>

På plussidan: eken har integrerats väldigt fint; endast en hint i bakgrunden. Det finns eleganta ansatser. På minussidan: det drar år russin och körsbärslikör; vi har helt enkelt svårt för vinstilen. Det är Syrah-köttigt och Grenache-jordgubbigt, men den spritiga alkoholen stör verkligen. Den går inte att lagra bort. Tur i oturen att vi inte proppat källaren full av det här.

2009 Bosquet des Papes Cuvée Tradition

Region: Rhône
Producent: Bosquet des Papes
Provningsdatum: 2012-03-10
Pris: 244 kr

Till vinet >>

Mörkröd, ganska tät färg. Ungdomlig, fruktig, något kalkig doft med inslag av plommon, björnbär, hallon och jordgubbar. Smaken är medelfyllig, ung och torr med en något obalanserad alkohol och rejält tuggiga tanniner. Vi får en ganska svart upplevelse genom lakrits, jord och svarta bär. Det hela sötas upp något av jordgubbar och gräddkola. Det här är ett vin i en stil som vi inte riktigt gillar. Det hela är rätt eldigt vilket döljer vinets eventuella karaktär. Blir visserligen mer nyanserat vid luftning men på det hela taget inget som vi kommer att återkomma till.

2007 Cuvée du Quet Chateauneuf du Pape

Region: Rhône
Producent: Mas de Boislauzon
Provningsdatum: 2014-09-06
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Ganska tät, röd färg. Doften är svart och något knuten med Coca cola och jordgubbar. Några runt bordet hittar mängder med söta, likördränkta bär medan andra tycker att den tunga alkoholen ligger som ett lock över alla nyanser. Det samma gäller smaken, som är stor och kraftfull, mustig och svärtad med söta bär och mentol. För den som gillar maffiga vinbyggen är det här paradiset, övriga ställer sig mer frågande till vad detta handlar om och kan knappt svälja brygden.

2005 Domaine du Vieux Lazaret

Region: Rhône
Producent: Domaine du Vieux Lazaret
Provningsdatum: 2017-02-18
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Tolv år på den, det trodde man inte. En smått sagolik jordgubbsnäsa övergår i en seriöst utvecklad smak där torkad frukt möter mineral och läder. En hel uppsjö kryddor och örter såklart, främst med kalopskok i åtanke. Ek och alkohol är suveränt inbroderat i den medelfylliga kostymen och över lag är vinet suveränt drickfärdigt och harmoniskt. Fantastisk utdelning och en påminnelse att alltid ha ett antal uddaviner gömda och glömda i källaren.

2009 Domaine La Barroche Terroir Châteauneuf-du-Pape

Region: Rhône
Producent: Domaine La Barroche
Provningsdatum: 2016-11-11
Pris: 165 kr

Till vinet >>

Stram och mineraldriven i stilen gör det här vinet till en utmaning i gommen för den som är van vid fruktbomber. Lätta stråk av skogsbär och viol markerar närvaro men i övrigt är det rejält med järn, sten, aska och julkryddor. Fylligt såklart med fin utveckling och en lagom värme i eftersmaken. På det hela taget andas vinet fräschör och klassisk vinmakning där terroir har fått stå i fokus. Inga tanniner att tala om gör vinet drickvänligt just nu. Gott och komplext.

2009 Domaine La Barroche Terroir Châteauneuf-du-Pape

Region: Rhône
Producent: Domaine La Barroche
Provningsdatum: 2015-06-19
Pris: 165 kr

Till vinet >>

Här får vi en härligt grenachig jordgubbskompott med seriös kryddlåda, en släng av sydfranska örter och lite lagom med ekplanka. En lätt eldighet stör något men försvinner med luft (eller kanske i takt med att flaskan töms), Väldigt lätt och fin i munnen med nedslipade tanniner och läskande syra. Det här vinet behöver absolut inte mer tid i källaren tycker vi utan dricks gärna nu medan spänsten är intakt. Riktigt gott och med komplex personlighet.

2011 Les Sinards Châteauneuf-du-Pape

Region: Rhône
Producent: Perrin & Fils
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Oväntat elegant, ren och lätt stil. Tar igen vad den saknar i tyngd och djup på fräschör och drickvänlighet. Visst, vi hittar en liten alkoholhetta i avslutet, men denna vägs snyggt upp av frisk syra, röda bär, viss örtighet och välavvägd ek. Mycket gott utan att vara överdrivet komplext.