Alla provade viner från appellationen Pfalz

Röda viner

2014 Becker Family Pinot noir

Region: Pfalz
Producent: Friedrich Becker
Provningsdatum: 2018-03-09
Pris: 149 kr

Till vinet >>

En pinot i den varmfruktiga, ekkryddiga skolan där jordgubbskompott, solmogna körsbär och nougat står i centrum. Vinet är rikt men tippar aldrig över åt det klumpiga eller kladdiga. Riktigt gott och välgjort men med avsaknad av komplexitet och viss skärpa.

2017 Heidesheimer Schwarzriesling

Region: Pfalz
Producent: Weingut Feth-Wehrhof GbR
Provningsdatum: 2018-05-25
Pris: 70 kr

Till vinet >>

Superfruktig smak med stjölkigt, blommiga övertoner. Frukten är frisk men koncentrerad, nästan köttig, åt det mörkbäriga och örtiga. Tankarna går smakmässigt till malbec även om strukturen såklart är lite annorlunda. Mjukt och friskt med ett något sött avslut. Ett helt okej, till och med gott, vin som i längden blir lite väl enkelspårigt.

2010 Matthias Gaul Pinot Noir

Region: Pfalz
Producent: Weingut Matthias Gaul
Provningsdatum: 2011-10-21
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Från Pfalz är vi vana att det kan komma lite vad som helst i vinväg (vilket vi också blev varse under vårt besök sommaren 2011). Högt och lågt i kvalitet, mestadels Riesling men också mer oväntade druvor och druvblandningar. Grannen på andra sidan gärdsgår'n i Alsace odlar ju med viss framgång också Pinot noir men det här vinet får nog mer sägas likna en pinne från "Nya världen" i smakprofilen. Smaken är mjuk med lingonfriska syror och en solmogen fruktighet. Vi hittar fin pinotkryddighet och en smarrig, kolaaktig ekighet. Nyansrikedomen är ganska stor med nymosade skogsbär, viol, lite örter (persilja?) och en godisgod eftersmak. Helhetsintrycket säger att detta är ett fruktansvärt gott och välgjort vin i modern stil, dock med viss tysk stramhet och elegans. Köprekommendation alltså!

2014 Von Winning Pinot Noir II

Region: Pfalz
Producent: Von Winning
Provningsdatum: 2020-04-30
Pris: 239 kr

Till vinet >>

Vapfalz? Jo vi sa att tysk pinot kan vara jordigt, mineraliskt och lingonbärigt läskande. Skön kryddblandning och sandelträ också. Den här kan säkert vinna på ytterligare några år i källaren då eken kommer att integreras ytterligare. Men det är balanserat och gott redan nu i sin lätt krämiga stil.

2012 Z

Region: Pfalz
Producent: Oliver Zeter
Provningsdatum: 2017-03-11
Pris: 190 kr

Till vinet >>

Vi är alltid nyfikna och öppna för det oortodoxa i vinvärlden. Här har vi sprungit på en blend av Cab S, Cab F och Syrah. Från Pfalz. Vi vet alltså inte vad vi har att förvänta oss. Doften ger en stor fruktbukett som pekar på Cab-dominansen. I smaken kan man ana lite pepprighet från Syrah-inslaget. Vinet är väl balanserat och utvecklingen känns idealisk för konsumtion nu. Lite svårt att säga något om typicitet förstås men ett välgjort och seriöst vin helt klart.

Vita, torra viner

2013 A Christmann Riesling

Region: Pfalz
Producent: A Christmann
Provningsdatum: 2014-06-13
Pris: 127 kr

Till vinet >>

En ren och fin Riesling med bra tryck både i frukt och i mineral. Härligt syrlig syra som drar med sig nyanser av citrus, ananas och Piggelin. Inget under av komplexitet och dessutom ganska rejält överprissatt men förbaskat gott och läskande en varm dag.

2009 Deidesheimer Paradiesgarten Riesling Spätlese Trocken

Region: Pfalz
Producent: Winzerverein Deidesheim
Provningsdatum: 2011-07-22
Pris: 70 kr

Till vinet >>

Smaken är något mindre än halvtorr, tydligt mineralisk och rejält koncentrerad. Tropisk frukt och godistoner kompletterar den friska ungdomliga syran fint. Inget vin att analysera sönder direkt men välgjort och gott från fina råvaror. Ett vin för den som vill ha lite mer pang på än elegans och finstämdhet.

2011 Forster Musenhang Riesling Trocken

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2014-07-13
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Druvaromatisk smak med frisk syra och inslag av vingummin och samarinlik mineral. Hygglig längd och helt korrekt men något klen frukt och endimensionell smakupplevelse.

2009 Hohenmorgen GG Deidesheim Riesling trocken

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 320 kr

Till vinet >>

Gul färg. Stor, gulfruktig doft med viss utveckling. Tutti frutti och aprikos dominerar. Stor, fyllig, frisk smak med gul, syrlig frukt och smårökig mineral. Eftersmaken är lång och mineralisk, upplevs söt men är i det närmsta helt torr. Syrorna har nog nått sin peak även om den peaken säkert är lång. Ett stort vin som vi tycker man ska dricka nu innan den härliga frukten rundas av för mycket. Oerhört gott.

2009 Kalkofen GG Deidesheim Riesling trocken

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 320 kr

Till vinet >>

Gulgrön färg. Stor, kalkig doft med grön örtighet och popcornrök. Smaken har pigg syra, viss sprits och bjuder på sval frukt och mängder av mineral. Mandel och päron är framträdande. Vinet uppträder ungt, kraftfullt men ändå lite knutet. Känslan är lätt och luftig med koncentration utan tyngd. Det här vinet har mer att ge med lagring även om det såklart är superbt nu också.

2014 Motzenbäcker Marie Riesling Weissburgunder Spätlese Trocken

Region: Pfalz
Producent: Menger-Krug
Provningsdatum: 2016-07-18
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Efter lite tillvänjning möts ögat av en alldeles förtjusande etikett. Liksom denna fylls doften av allsköns sommarblomster. Utöver detta en tung mineral och kraftfull frukt. Smaken är föredömligt frisk och ungdomlig med en viss vaxig fetma. Aprikoser, citroner och lime med en twist av grapebeska i avslutet. Överhuvudtaget ett otroligt generöst och samtidigt elegant vin där det mesta är på plats. Klyschan om valuta för pengarna har sällan varit mer aktuell.

2010 Müller-Catoir Bürgergarten Riesling Spätlese Trocken

Region: Pfalz
Producent: Weingut Müller-Catoir
Provningsdatum: 2013-03-09
Pris: 259 kr

Till vinet >>

Ungdomlig, torr men fruktsöt, härligt syrafräsch smak. Nyanserna drar åt melon, piggelin, blandat godis och viss mineral. Kanske är våra förväntningar alltför höga men vinet känns oväntat tunt och okomplext. Vi får visserligen ett föredömligt rent vin med god smak men koncentration och eftersmak är alldeles för klena för att vi ska vara nöjda. Vi avstår ytterligare köp.

2009 Pechstein GG Forst Riesling trocken

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 320 kr

Till vinet >>

Gul färg. Doften bjuder på lika delar frukt och mineral. Smaken är utvecklad mot äpplen med solig frukt, syrlig lime, physalis, honung. Mineralen är svart och metallisk. Vi får känslan av att det här vinet bär spår av botrytis och har nått sin utvecklings topp. Otroligt koncentrerat och kraftfullt och tankarna går närmst till ungersk furmint. Stort.

2015 Rings Riesling Weilberg Grosses Gewächs

Region: Pfalz
Producent: Weingut Rings
Provningsdatum: 2017-03-10
Pris: 329 kr

Till vinet >>

Munkänslan är supermineralisk med småbitter, flintarökig touch. Sylvassa, uppiggande syror som brukligt i ung Riesling. Med luft mer frukt i form av aprikoser och päron. Vinet känns i nuläget lite knutet och oförlöst men vi uppskattar verkligen den renhet, elegans och koncentration som bjuds. Väldigt komplext och gott trots allt, på egen hand eller till getosttoasten med ringlad honung och valnötter.

2017 Ruppertsberger Imperial Riesling

Region: Pfalz
Producent: Ruppertsberger Winzerverein Hoheburg EG
Provningsdatum: 2018-05-19
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Pfalztypisk på vissa sätt med fruktfetma och jordmineral från den rika flodbädden. Bra ös på alla håll men ändå med balans. Fin syra och lätt sötma lyfter fram en ung gulfrukt. Mandariner, apelsiner, vindruvor och lime. Trevligt, lättsamt för omgående konsumtion.

2013 Sauvignon Blanc Pionier

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2014-07-13
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Ren och fin smak med druvtypiska inslag av fläder, krusbär och svart vinbärsblad. Bra häng i den goda eftersmaken men inget vin att analysera sönder. Vi saknar mineraldimensionen men i övrigt är detta ett välgjort vin som tilltalar även den som vanligvis inte är speciellt imponerad av sauvignon blanc.

2009 Schmitt Söhne Grauer Burgunder

Region: Pfalz
Producent: Schmitt Söhne
Provningsdatum: 2011-02-25
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Smaken är medelfyllig, lite rökig med en rejäl kryddighet. Vi bjuds på ganska märkliga inslag av äggig svavelton, svamp och citrus. Syran är fint balanserad men de lite obskyra smakintrycken gör att vi knappast kan rekommendera vinet. Till cayennestinna morotssoppan passar dock de robusta smakintrycken och den lilla restsötman i vinet bra.

2014 Von Winning Riesling Trocken

Region: Pfalz
Producent: Von Winning
Provningsdatum: 2016-02-12
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Okomplicerat och okomplext med lite jordig mineral, slapp honungsmelon och päronsplit. Hyggligt fräsch syra men på det hela taget opersonligt och lite tråkigt. På inga sätt dåligt men tidigare årgångar av vinet upplever vi har varit betydligt piggare.

2012 Von Winning Riesling Trocken

Region: Pfalz
Producent: Von Winning
Provningsdatum: 2014-07-16
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Maffig, generös smak med en lite jordig ton som påminner och vulkanisk mineral. Bra fruktighet med grape och smultron. Gott och välgjort i enkel, kraftfull, lite oelegant stil.

2013 Von Winning Win Win Riesling Trocken

Region: Pfalz
Producent: Von Winning
Provningsdatum: 2015-10-03
Pris: 129 kr

Till vinet >>

På alla sätt en typisk Pfalzriesling med härligt solmogen fruktighet och den där lite robusta, jordiga mineraltonen. Friskt av gröna äpplen och citrus, fruktsött av honung och melon och med en mineralsältad finish. Det här vinet är både en trevlig smakupplevelse och en källarkandidat med sin fina struktur i form av syra och koncentration. Vi köper igen och dricker till höstens lökpaj men gömmer också några buteljer i vinkällarmörkret.

2016 Wachenheimer Riesling Trocken

Region: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Provningsdatum: 2019-05-18
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Här samsas som vänligt frukt, mineral och diesel i ett och samma glas. Försvinnande gott med rätt tät frukt och supersyror. Ett härligt vin varje årgång som kan drickas både nu och senare. Om man kan hålla sig borta från flaskorna.

2016 Wachenheimer Riesling Trocken

Region: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Provningsdatum: 2019-05-01
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Gröna äpplen, nätmelon och cykelslang. Vansinnigt mycket kvalitet för pengen. Kan säkert ligga till sig några år men det är hög slurpfaktor redan nu. En återkommande favorit.

2015 Wachenheimer Riesling Trocken

Region: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Aromatisk och rik med djup honung, grillad citron, ängssyra och skimrande mineral. Kanongott och välbalanserat. Drick nu eller spara.

2015 Wachenheimer Riesling Trocken

Region: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Provningsdatum: 2017-11-09
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Otroligt generös, citruspastillig frukt med limejuiciga syror och skifferskimrande mineralitet. Vinet är solmoget med härligt drag i eftersmaken och samtidigt väldigt rent och snyggt utan att tappa skärpa och personlighet. Drick eller spara.

2014 Wachenheimer Riesling Trocken

Region: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Provningsdatum: 2016-04-09
Pris: 155 kr

Till vinet >>

Här har vi ännu ett i raden av lyckade exempel på den tyska specialiteten att samtidigt locka fram de fruktiga och de strama mineraliska sidorna av Riesling. Följaktligen samsas citrus, äpplen och bivax med stenig mineral. Vi njuter flaskan nu men den kan såklart lagras om man vill slipa lite på de pigga syrorna.

2009 Zumstein Ölmühle 1415 Riesling Spätlese Trocken

Region: Pfalz
Producent: Zumstein
Provningsdatum: 2011-07-07
Pris: 120 kr

Till vinet >>

Att bo hos Zumstein i Bad Dürkheim i Pfalz visade sig inte vara det allra enklaste då de både saknade rutiner för att ta emot gäster, och personal som vet hur man tar betalt för rummet. En flaska utjäst Riesling Spätlese från egna vingodset kunde de i alla fall sälja och den visade sig hålla god kvalitet. Smaknyanserna drar, precis som vi ofta upplever Riesling från Pfalz, åt det lite mer robusta, jordiga hållet, i det här fallet fortfarande med en ung, fräsch lyster dock. Vi bjuds på en ganska fet, kryddig frukt med inslag av honung, gula päron och en minimalistisk knivsudds mineralsälta. Balanserat och välsmakande.

Vita, halvtorra viner

2010 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Kabinett Feinherb

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2014-04-19
Pris: 95 kr

Till vinet >>

Ungdomlig och fräsch med en sprittande syra. Fruktdriven med fokus på gröna nyanser av päron, äpple och lime. Riktigt bra driv i koncentration och längd och allmänt lättgillad i sin relativa enkelhet. Fantastik välkyld som aperitif på soldränkt aprilbalkong.

2010 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Kabinett Feinherb

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2012-07-05
Pris: 95 kr

Till vinet >>

Gröngul, mycket ljus färg. Doften är ung, frisk och ren och lockar med krusbär, gröna marmeladkulor, citrusfrukter och mulliga mineraler. Smaken är lika ung och superfruktig med en fräsande, porlande syra som balaserar en fin sötma på ett ypperligt sätt. Inlindat i detta får vi örtgröna toner och ett litet mineralsting. Utan tvekan är det här en grymt välgjord kabinett med knivskarp balans mellan syra och sötma. Lättklunkad och med mer koncentration och längd än vi hade väntat oss.

2010 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Kabinett Feinherb

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2011-07-30
Pris: 95 kr

Till vinet >>

Klar, ljusgul färg. Stor, frisk, mycket ungdomlig, ren och fin doft med inslag av lime, godis, citron, gröna äpplen och mineral. Även smaken går i ungdomens tecken med livlig, nästan porlande syra. Smakintrycken är likt doften typiskt kabinnettiga i lite grön, läskande stil. Skön svalka i harmonisk, älskvärd stil med fint balanserad, knappt kännbar sötma. Vi lagrar några år för ytterligare utveckling.

2009 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Spätlese

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2018-05-25
Pris: 146 kr

Till vinet >>

Rund, rejäl frukt med päron och honung i fronten. Mineral och diesel kickar in efter hand och syran är fortfarande vass nog att balansera sötman. Tredje och sista flaskan och det känns helt rätt att dricka upp innan tröttheten infaller. Otroligt gott och väl värt en omväg till Deidesheim.

2009 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Spätlese

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2017-07-11
Pris: 146 kr

Till vinet >>

Betydligt mer utvecklad än för tre år sedan då vi drack vinet senast. Fortfarande ungdomlig i frukten dock med päronsplitbonanza, tutti frutti och honung men lite rundare och krämigare än i sin ungdom. Mineral och däckverkstad har tagit ett litet steg tillbaka vilket gör att vinet nu känns mjukare och mer harmoniskt men också mindre spännande. Liksom tidigare är balansen mellan den höga sötman och syran helt fenomenal. Otroligt gott hur som helst för oss som inte räds det söta och vi har egentligen fortfarande inte någon anledning att misstro producenten som anger lagringsmöjligheter på 15+ år. Vi kommer nog inte att vänta så länge innan vi klämmer den sista flaskan dock då det är så förbaskat gott redan nu.

2009 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Spätlese

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2014-03-29
Pris: 146 kr

Till vinet >>

Fantastiskt rik smak med lager på lager av päron, tutti frutti, honung, nektar, jasmin och gummi. Perfekt balans mellan syra och sötma i ganska fyllig stil med lite jordmineralisk fetma. Makalöst god.

2009 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Spätlese

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2011-07-08
Pris: 146 kr

Till vinet >>

Precis utanför Deidesheim, där Pfalzslätten övergår i lätt sluttning, i jämnhöjd med badhuset (!) ligger vingården Leinhöle. Från denna ganska sandiga jord hämtar Bassermann-Jordan druvorna till sin Spätlese. Vi får en kraftfull, fullmogen päronfruktighet och mängder av mineraltoner. Redan nu finns även läckra bilverkstadstoner, tänk gummi och bensin. Syra och sötma, båda rejält tilltagna, balanserar perfekt mot varandra. Det här är utan tvekan ett högklassigt vin och vi tvivlar inte på producentens egna profetior om ca 15 års lagringspotential.

2010 Ruppertsberger Hofstück Gewürztraminer Kabinett

Region: Pfalz
Producent: Ruppertsberger Winzerverein Hoheburg EG
Provningsdatum: 2011-07-08
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Ruppertsberger Winzerverein Hoheburg EG känner vi igen från Systembolagets hyllor. Det andas med andra ord storproducent och massproduktion. På Restaurang Blickplatz Pfalz på en klippa ovanför Deidesheim med utsikt över Pfalz enorma vinlandskap har detta dock mindre betydelse. Vinet visar sig vara riktigt gott med gewürztypiska drag av blommor, kryddor, honung och persika, alltihop fint inbäddad i en småsöt fetfyllighet och bra syra. Det kan bero på solen och utsikten men det här vinet gillar vi riktigt mycket och får oss att tänka på betydligt dyrare syskon från andra sidan gränsen i söder.

2015 Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett

Region: Pfalz
Producent: Ruppertsberger Winzerverein Hoheburg EG
Provningsdatum: 2016-09-07
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Piggelin och mineral. Och citrus. I all enkelhet. Men vinet är trots allt väldigt väl balanserat med en liten sötma. Funkar utmärkt i och till chillispetsade räkpastan.

Söta viner

2012 Anselmann Riesling Auslese

Region: Pfalz
Producent: Anselmann
Provningsdatum: 2018-06-29
Pris: 140 kr

Till vinet >>

Ung Auslese med aprikos och grapefrukt i förgrunden; mineral och botrytis i bakgrunden. Kan behöva några år för att förlösas fullt ut.

2009 Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Auslese

Region: Pfalz
Producent: Winzerverein Deidesheim
Provningsdatum: 2016-11-11
Pris: 120 kr

Till vinet >>

Ljuvlig nektar med honung, aprikoser, saffran och antydan till botrytis. Friska syror och en sötma som vi gärna hade sett vara rejälare. Viss utveckling genom en något torkad frukt annars livligt och vitalt. På det hela taget en god Auslese i det medelfylliga registret som avrundar en regnig och även i övrigt blöt kväll alldeles utmärkt,

Mousserande viner

2010 Weingut Friedrich Becker Cuvée Salome

Region: Pfalz
Producent: Friedrich Becker
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 249 kr

Till vinet >>

Sanslöst frisk med jästiga, brödiga toner bland den syrliga frukten och fina mineralen. Viss utveckling med svamp och kanderad (tropisk) frukt. Mycket imponerande och mycket gott.

Roséviner

2013 Rosé de noir

Region: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2014-07-13
Pris: 110 kr

Till vinet >>

Torr, rödbärig smak med inslag av jordgubbar, hallonsnören och ett litet mineralsting. Gott och felfritt men också okomplicerat och kort.