Alla provade viner från appellationen Villány

Röda viner

2012 Kopár Villány Cuvée

Region: Transdanubien
Producent: Attila Gere
Provningsdatum: 2019-12-07
Pris: 329 kr

Till vinet >>

Lagom utvecklad nu med något avrundade tanniner, kanderad frukt och integrerad ek. Stilen är totalmaffig med vanilj och tobak från faten, kraffull frukt som närmast för tankarna till Napacab, samt en rejäl fyllighet genom viss sötma och påtaglig alkohol. Gillar man stilen är det här närmast ett stort vin. Frågan är dock om det inte är läge att dricka upp redan nu när drickfönstret är på vid gavel. Vi ser en risk i att längre lagring slutar i ekbitterhet och alkochock. Vinet klarade inte en natt i halvtom flaska särskilt bra.

2013 Signature

Region: Transdanubien
Producent: Malatinszky Kúria
Provningsdatum: 2018-09-13
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Snygg ungersk tolkning av Bordeaux ungefär där ungdom möter ålderdom. Rökig mineral, körsbär, korinter, kaffe och gräs ger balans åt fina tanniner och pigg syra. Eftersmaken dröjer kvar med vuxna toner av inrökt fåtölj, torra höstlöv och svettig mockakavaj. En viss svärta drar ner helheten men den positiva känslan består. Det här vill vi dricka igen, både yngre och äldre årgångar.

2013 Signature

Region: Transdanubien
Producent: Malatinszky Kúria
Provningsdatum: 2017-04-13
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Vi har en Bordeauxblend från Villány i glaset. Och det är vi bekväma med eftersom vi vet att framförallt Cabernet Franc härifrån brukar vara bland det bästa, om inte allra bäst, som står att finna utanför Loire. Färgen ger oss en ungdomligt intensiv blålila färg. Det finns ändå transparens. Den omedelbara doften är stall. Stallet luftas iväg och ersätts av röd och blå frukt. Det är svarta vinbär, röda vinbär, björnbär och körsbär. I en tredje fas kommer läder och chark. I munnen är vinet torrt och medelfylligt. Det känns fräscht med mycket sirlig primär frukt och en lagom återhållen dos ek. Det finns en fin pepprig smak. En rå köttigt metallisk smak landar i avslutet. Parmaskinka. Vinet är väl balanserat trots sina stadiga 14,5%.

2012 Villány Cabernet sauvignon

Region: Transdanubien
Producent: Attila Gere
Provningsdatum: 2016-10-08
Pris: 120 kr

Till vinet >>

Tät, röd färg. På näsan cabbig och fruktig känsla med cassis, grön paprika och jord. Smaken är mintig, något sträv och stram med lite utanpåliggande ek. Inslag av plommon och svarta vinbär. Ett mycket välstrukturerat och lagringsdugligt vin med imponerande balans trots stadiga 14,5% alkohol.

2012 Villányi Kékfrankos Nagytótfalu

Region: Transdanubien
Producent: Weingut Hummel
Provningsdatum: 2018-06-21
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Bärig och småkärv med besk örtighet som druvan ibland kan uppträda. Tyvärr ekat upp över öronen vilket visar sig i choklad och vanilj. Synd på ett så bra vin men visst slinker det ner ändå. Imponerande ungdomlig fräschör trots ålder.

Vita, torra viner

2013 Villányi Hárslevelu

Region: Transdanubien
Producent: Gere Tamás és Zsolt Pincészete
Provningsdatum: 2016-07-28
Pris: 110 kr

Till vinet >>

Intressant smakupplevelse med gula plommon, honung, skirat smör, botrytis och en ganska påtaglig mineralton. Trots detta lite klumpig och baktung i smaken med alkohol och ekbehandling ur balans. Frisk syra stadgar upp men helhetsintrycket är ofräscht och det här är knappast en stil av druvan som lockar oss till återköp.