Alla provade viner från appellationen Savigny-lès-Beaune

Röda viner

2005 Savigny-lès-Beaune Le Village

Region: Bourgogne
Producent: Henri de Villamont
Provningsdatum: 2011-01-16
Pris: 226 kr

Till vinet >>

Färgen är klarröd med blå skiftningar. Näsan är tydligt utvecklad, komplex och sammansatt. Initialt lite stum men betydligt generösare efter luftning. Vi får mörka, syrliga körsbär, oregano, rosor och fint integrerade toner av rostad ek. Smaken är utvecklad, men fortfarande utsökt frisk i ganska fyllig stil med runda tanniner. Inslag av körsbär, jordgubbar, örter, nypon, peppar, kaffe och mörk choklad. Ett mycket välbalanserad och elegant vin som känns drickfärdigt just nu. Utsökt till porterstek.

Vita, torra viner

2014 Le Grappin Savigny-les-Beaune Blanc

Region: Bourgogne
Producent: Le Grappin
Provningsdatum: 2020-03-28
Pris: 295 kr

Till vinet >>

Initialt lite popcorn. Grape och smör. Vita blommor och ananas. Bergamott med bra bett i syrorna. Kalkig mineral. Jäkligt gott rent ut sagt och i en perfekt drickfas enligt vår bedömning. Och förväntningarna stegras härmed inför resten av Le Grappin-lådan från Caviste.

2012 Savigny Blanc Domaine du Château de Meursault

Region: Bourgogne
Producent: Domaine du Château de Meursault
Provningsdatum: 2015-03-07
Pris: 201 kr

Till vinet >>

Härligt ren och fin, fruktig och tydligt mineralisk smak med en ganska rejält popcornig ekton. Syran är balanserad, kanske ett uns klen för att ge den där riktigt fina fräschör som vi har vant oss vid i Bourgogne. Det är de här små detaljerna som skiljer för att vinet ska kunna räknas in bland de stora. Kanske kan ett par års lagring stabilisera helheten och ge ett lyft? Hur som helst är det här ett välstrukturerat vin som dricks bra redan nu. Gott är det också. Klar rekommendation.