Alla provade viner från appellationen Columbia Valley (AVA)

Röda viner

2011 Betz Bésoliel

Region: Washington
Producent: Betz Family Winery
Provningsdatum: 2015-07-24
Pris: 369 kr

Till vinet >>

Vinröd färg. Doften är bärig och kalkig med lätt animaliska toner av kött och läder. Inte särskilt pepprig, snarare godisaktig med hallon- och kolaremmar i centrum. Intrycken går igen i smaken som är mycket mjuk och saftig. För den som gillar druvkompositionen är det här ett riktigt gott och lättklunkat vin men komplexiteten och fräschören saknas tvivelsutan. Har inte särskilt mycket att göra med förebilderna från södra Rhône tycker vi men det kanske inte heller är meningen.

2010 Betz Clos de Betz

Region: Washington
Producent: Betz Family Winery
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 441 kr

Till vinet >>

Bordeauxlik upplevelse med bra tanniner och syra i helt osyltig stil. Kaltklimatig upplevelse med svarta vinbär och grus. Välstrukturerat och otroligt gott.

2010 Betz Pére de Familie Cabernet Sauvignon

Region: Washington
Producent: Betz Family Winery
Provningsdatum: 2019-11-16
Pris: 497 kr

Till vinet >>

Kallklimatkänsla direkt med grön paprika och blåbär inlindat i en elegant, pepprig struktur. Som sig bör från adressen väldigt klassiskt, svalt och finlemmat trots stadiga procent alkohol och en del rostad ek. Drick eller lagra vidare säger vi för här finns struktur och koncentration nog för det senare. Suveränt gott men trots allt lite enkelspårigt.

2011 Chateau Smith Cabernet Sauvignon

Region: Washington
Producent: Charles Smith Wines
Provningsdatum: 2013-12-13
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Mörkt blåröd färg. Kraftfullt fruktig doft med nyanser av lavendel, svarta vingummin, saltlakrits, hallonsylt och mjölkchoklad. Inte speciellt cabbigt såhär långt, snarare tycker vi att inslaget av Petit Verdot (som så ofta) slår igenom och tar över på ett lite ofördelaktigt och burdust sätt. Smaken är syrligt frisk och ypperligt balanserad överlag men speciellt vad gäller alkohol och ek. Fruktigt såklart men fräscht och energiskt med nyanser av violpastill, hallon- och lakritsbåtar, färska örter och choklad. Vinet är välgjort och polerat men saknar lite personlighet. Blindprovat påminner smakprofilen om Syrah från något kallt klimat, vilket inte tilltalar alla i sällskapet. Helt klart ett stabilt och gott vin som ger njutning för stunden men som kanske lämnar några bestående intryck.

2014 Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon

Region: Washington
Producent: Chateau Ste Michelle
Provningsdatum: 2017-10-23
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Mörkröd färg. Näsan är ektyngd med nära nog Riojalika nyanser av jordgubbar, vanilj, kokos, dill och kräftskal. Smaken ger ett saftigt intryck och präglas med sin låga syra av ett varmt klimat. Ett ok vin som i längden känns lite jolmigt och som går ganska obemärkt förbi.