(sök på hela eller delar av vinets namn, land, region, appellation, producent eller provningsdatum)
Röda viner | Ungern | Ungern | Ungern | Homonna Szolobirtok | 150 cl | 279 kr
Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven
Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven
Provningsdatum: 2020-07-13
Provningsanteckningar: Ett lättsamt vin, med läskande syra och finstämd bärighet. Ett rent och snyggt hantverk men ärligt talat inte mycket att analysera. Magnumbuteljen är såklart fördömligt innehållsrik och visst finns det druvtypicitet och ett smått mineralisk avslut men både ursprungskänsla och djup saknas. Inget ånger på köpet dock då vinet löser kokta wienerkorven med sötstark senap och krämig potatissallad alldeles föredömligt.
Till vinet >>
Vita, torra viner | Ungern | Ungern | Ungern | Danúbiana | 75 cl | 50 kr
Druvsammansättning: Chardonnay
Provningsdatum: 2006-06-05
Provningsanteckningar: Lätt, ungdomlig, torr smak med inslag av melon och citrus. Helt ospännande men fungerar fint till pepparrotskryddad torsk.
Vita, torra viner | Ungern | Ungern | Ungern | Danúbiana | 75 cl | 49 kr
Provningsdatum: 2005-07-22
Provningsanteckningar: Dominerande syra. Obalanserad. Passar till smörstekt sjötunga med vitvinssås. Passar inte till tomatbaserad fisksoppa.
Vita, halvtorra viner | Ungern | Ungern | Ungern | Weinhaus | 75 cl | 20 kr
Druvsammansättning: Muskotály mfl
Provningsdatum: 2005-11-19
Provningsanteckningar: Druvtypisk i sin fruktiga smak. Mycket tunn och kort. Total avsaknad av syra. Alkoholsvag och sockersöt. Aldrig prisvärd.
Mousserande viner | Ungern | Ungern | Ungern | Kreinbacher Birtok Kft | 75 cl | 179 kr
Druvsammansättning: 71% furmint, 29% chardonnay
Information om vinet i denna årgång: Odlingsområde: Nagy-Somlói är ett vindistrikt i nordvästra Ungern. Vinodlingarna ligger till största delen kring den sedan länge utslocknade vulkanen Somló-hegy. Druvorna kommer ifrån de kyligare, östra jordlotterna i Somló. Jordmån: Vulkanisk basalt. Skörd: Manuell. Tillverkning/Vinifiering Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt traditionellt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. För en brut nature tillsätter man inget socker innan förslutning. Lagring: Vinet har lagrats 18-22 månader på sin jästfällning.
Provningsdatum: 2019-03-09
Provningsanteckningar: Initialt något blyg i smaken med citrus och mineral. Med luftning rikare genom bulldeg, grape, mariekex och nougat. Upplevelsen är knastertorr med läskande mousse. Vi gillar det här skarpt och både rekommendation och återköp känns givna.
Mousserande viner | Ungern | Ungern | Ungern | Hungarovin | 75 cl | 50 kr
Druvsammansättning: Zenit, fendant, riesling, grüner veltliner
Provningsdatum: 2007-03-10
Provningsanteckningar: Ljusgul färg med mycket stora bubblor. Doften är anonym och jästig. Smaken likaså, dock med lite småsöta toner av päron. Moussen är klen men sammantaget är vinet felfritt och läskande, om än ganska ointressant.
Provningsdatum: 2005-08-19
Provningsanteckningar: Ljus, vit färg. Neutral doft med inslag av päron, tutti frutti, blodgrape, fläder, gröna marmeladkulor. Besk smak med inslag av fläder, päron och blodgrape.
Mousserande viner | Ungern | Ungern | Ungern | Törley | 75 cl | 75 kr
Druvsammansättning: 32% rhine riesling, 22% grüner veltliner, 19% furmint, 14% olaszrizling, 13% cserszegi fuszeres
Information om vinet i denna årgång: Jordmån: Huvudsakligen lera. Skörd: Druvorna skördades med maskin. Tillverkning: Detta vin är gjort enligt den så kallade transfermetoden. Den innebär att vinet får sin kolsyra genom att jäsa en andra gång på stora flaskor. Efter en tids lagring tappas vinet över till trycktank där det filtreras, sötas och buteljeras sedan till nya flaskor.
Provningsdatum: 2022-06-10
Provningsanteckningar: Lite sötjolmigt trots hög syra med omogen gulfrukt, mandeltoner och Trocadero. Långt ifrån ren smak drar ner helhetsintrycket ytterligare. Acceptabelt välkylt men annars ett typiskt ogott vin.