Alla provade viner från appellationen Bairrada (DOC)


Röda viner

Card image cap

2015 Campolargo Rol de Coisas Antigas

Röda viner |  Portugal |  Beiras |  Bairrada (DOC) |  Campolargo |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Baga, castelão, trincadeira, bastardo och souzão.

Information om vinet i denna årgång: Jordmån: Lerjord rik på krita. Tillverkning/Vinifiering: Druvorna avtjälkades delvis. Därefter jäsning och skalmaceration på små jästankar. Lagring: Vinet lagrades i ett år på gamla ekfat.

Provningsdatum: 2019-01-18

Provningsanteckningar: Lätt munkänsla med talande frukt i kryddig, smått stenig omgivning. Syrligt snarare än sött och med tanniner som är närvarande men långtifrån jobbiga. Ett superhärligt vin med stor personlighet. Bakom den josiga, saftiga fasaden döljer sig ett strukturerat och koncentrerat vin där mörka bär, peppar och och torkade örter ges spelrum. Fin syra ger både drickbarhet och lagringspotential. Mycket bra.

Till vinet >>


Card image cap

2017 Lagar de Baixo

Röda viner |  Portugal |  Beiras |  Bairrada (DOC) |  Niepoort |  75 cl |  169 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2021-01-17

Provningsanteckningar: Charkig, mörkbärig och örtig med mjuk textur. Lent utan att bli mjäkigt, snarare finessrikt och personligt. Mycket gott och välgjort från favoritproducenten.

Till vinet >>


Card image cap

2017 Lagar de Baixo

Röda viner |  Portugal |  Beiras |  Bairrada (DOC) |  Niepoort |  75 cl |  169 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2020-02-01

Provningsanteckningar: En finstämd Baga med röda bär, kalk och örter. Viss återhållsam ekpåverkan förgyller och ger djup. Stilen är lätt och saftig med syrliga godistoner. Mycket gott och säreget redo att drickas nu.

Till vinet >>


Card image cap

2015 Poeirinho Niepoort Vinhos

Röda viner |  Portugal |  Beiras |  Bairrada (DOC) |  Niepoort |  75 cl |  279 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2019-01-12

Provningsanteckningar: Fräscht bärig och saftig i lätt, alkoholsvag stil. Traditionellt makad med kalkiga nyanser, lätt naturvinskänsla i syrorna och viss vipepprighet. Ett otroligt egensinnigt vin som andas kvalitet och personlighet, egentligen inte likt något annat vi har druckit.

Till vinet >>


Mousserande viner

Card image cap

2015 Kompassus Blanc de Noirs

Mousserande viner |  Portugal |  Beiras |  Bairrada (DOC) |  Kompassus Vinhos |  75 cl |  185 kr

Druvsammansättning: 70% baga, 15% pinot noir och 15% touriga nacional

Information om vinet i denna årgång: Ursprung: Bairrada ligger vid kusten söder om Douro-dalen i Portugal. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Cordinhã som vetter mot söder. Baga-druvorna kommer från gamla vinstockar som är cirka 70 år gamla. Jordmån: Lera och kalksten. Skörd: Pinot noir skördades tredje veckan i augusti medan baga och touriga national skördades 1 september. Tillverkning: Druvorna pressades och musten fick sedan jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar. Basvinet tappades sedan på flaska för en andra kolsyregivande jäsning enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Detta vin är en så kallad brut nature, det innebär att ingen dosage tillsatts. Lagring: Vinet har lagrats två år tillsammans med sin jästfällning innan degorgering. Mer information: I Bairrada odlades vin redan på 900-talet, men alla vinrankor rycktes upp 1756 för att inte vinerna skulle kunna blandas och säljas som portvin. Området återhämtade sig dock och är idag känt som ett av Portugals främsta ursprung för röda viner, till stor del baserade på druvsorten baga. Druvsorten upptar cirka 90 procent av den uppodlade vingårdsarealen. Området har sitt namn efter den speciella jordmån, barro (lera), som finns där. Detta vin är gjort till 70 procent av druvsorten baga men då skalen avlägsnats har man kunnat göra ett vitt mousserande vin trots att både baga, pinot noir och touriga nacional är blå druvor.

Provningsdatum: 2021-12-03

Provningsanteckningar: Otroligt gott, intressant och eget med rejäl dos komplexitet. Smaken är snyggt utvecklad och härligt blodapelsinfrisk med inslag av röda äpplen, nougat, rostat bröd, blodgrapefrukt, apelsin och torkade aprikoser. Ett givet återköp om tillfälle ges.

Till vinet >>


Card image cap

2015 Kompassus Blanc de Noirs

Mousserande viner |  Portugal |  Beiras |  Bairrada (DOC) |  Kompassus Vinhos |  75 cl |  185 kr

Druvsammansättning: 70% baga, 15% pinot noir och 15% touriga nacional

Information om vinet i denna årgång: Ursprung: Bairrada ligger vid kusten söder om Douro-dalen i Portugal. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Cordinhã som vetter mot söder. Baga-druvorna kommer från gamla vinstockar som är cirka 70 år gamla. Jordmån: Lera och kalksten. Skörd: Pinot noir skördades tredje veckan i augusti medan baga och touriga national skördades 1 september. Tillverkning: Druvorna pressades och musten fick sedan jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar. Basvinet tappades sedan på flaska för en andra kolsyregivande jäsning enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Detta vin är en så kallad brut nature, det innebär att ingen dosage tillsatts. Lagring: Vinet har lagrats två år tillsammans med sin jästfällning innan degorgering. Mer information: I Bairrada odlades vin redan på 900-talet, men alla vinrankor rycktes upp 1756 för att inte vinerna skulle kunna blandas och säljas som portvin. Området återhämtade sig dock och är idag känt som ett av Portugals främsta ursprung för röda viner, till stor del baserade på druvsorten baga. Druvsorten upptar cirka 90 procent av den uppodlade vingårdsarealen. Området har sitt namn efter den speciella jordmån, barro (lera), som finns där. Detta vin är gjort till 70 procent av druvsorten baga men då skalen avlägsnats har man kunnat göra ett vitt mousserande vin trots att både baga, pinot noir och touriga nacional är blå druvor.

Provningsdatum: 2021-10-08

Provningsanteckningar: Otroligt gott, intressant och eget med rejäl dos komplexitet. Smaken är snyggt utvecklad och härligt blodapelsinfrisk med inslag av röda äpplen, nougat, rostat bröd, blodgrapefrukt, apelsin och torkade aprikoser. Ett givet återköp om tillfälle ges.

Till vinet >>