Alla provade viner från appellationen St. Émilion Grand Cru

Röda viner

2005 Château Barrail du Blanc

Region: Bordeaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2014-05-09
Pris: 166 kr

Till vinet >>

Klart färdigutvecklad, drickfärdig smak med avrundade tanniner. Inslag av rotfrukter, korinter, mynta, jord och stall. Kanske inte ett stort vin men gott i sin utvecklade, ruffiga och lite bonniga stil.

2007 Château Beau-Séjour Bécot

Region: Bordeaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2015-06-06
Pris: 404 kr

Till vinet >>

Tät, mörkt rödsvart färg med minimalistiskt utvecklad kant. Doften är stor, ungdomlig och packad med söt frukt helt utan gröna toner. Vi får Cassis, syltade körsbär, vaniljdrömmar och parfymerad tvål. Näsan ger en upplevelse av både modern och klassisk vinmakning. Detta går igen i smaken som är småsträv och fyllig med något avrundade tanniner. Frukten är syrlig och drar åt björnbär och mörka körsbär. Vi bjuds på ett riktigt rikt och mulligt vin med fint integrarad ekpepprighet och rostade kaffetoner. Torrt, medelfyllig och elegant med bra längd ger en suverän drickbarhet just nu. Fantastiskt gott från en knepig årgång och redo att konsumeras nu. Inga problem dock att lagra längre för den som vill slipa ner den minimala spretighet som finns och utveckla ännu mer komplexitet.

1975 Château Beau-Séjour Bécot

Region: Bordeaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2015-06-06
Pris: 655 kr

Till vinet >>

Svårbedömt på grund av sin höga ålder och absolut en bra bit förbi sin absoluta topp men definitivt inte förstört. Färgen är tunn och tegelröd. Sniffet är moget, komplext och sammansatt med stor tobak och karamelliserat socker i fokus. Röda bär, violer, söt parfym och mjuk kanel kompletterar. Smaken är även den mogen med stor komplexitet. Tanninerna har torkat ut något men syran är syrligt fräsch. Frukten kan beskrivas som torkade, röda bär men det mesta handlar om rostade toner, rökig tobak, kryddlåda och läder. Ett gammalt vin som har sett sina bättre dagar men som fortfarande erbjuder en stor vinupplevelse. Förvånansvärt god faktiskt. Vi avstår betygsättning.

1995 Château de Ferrand

Region: Bordeaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2010-06-19
Pris: 240 kr

Till vinet >>

En transparent orangeröd färg med riklig fällning skvallrar om utveckling. Doften bjuder nypon, röda vinbär, mineral och violblom. Luften får verka och vi finner hockeyhandsken upptryckt i ansiktet. Mer tid för luftning och lagerblad och örter markerar. Den sammansatta och utvecklade doften går igen i smaken plus svarta vinbär, svart te, kaffe, choklad, vanilj, blyertspenna, kryddnejlika, osv. Massor av komplexitet. En angenäm körsbärskärna av kärvhet finns i vinet. Vinet är relativt lätt och mycket friskt, på det hela taget i en elegant klassisk stil som vi sällan får uppleva. Ryggraden för lagring står fortfarande stram med tanniner och syror i behåll men vi rekommenderar konsumtion nu så att inte frukten ger vika. En på det hela taget angenäm vinupplevelse och mycket generöst att få ett så pass lagrat vin för den pengen.

2009 Château Faugères

Region: Bordeaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 384 kr

Till vinet >>

Ung, tät, fruktig med lagom dos ek. Klassiska markörer av cigarrlåda, kaffe och mint. Frukten drar mer åt plommon än cassis. Fantastisk längd och kraft i behov av långlagring då tanninerna fortfarande känns påtagligt närvarande. 14,5 procent alkohol skojar man inte bort men kan förbises när helheten är så bra och god.

1998 Chateau Fonroque

Region: Bordeaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2010-10-15
Pris: 249 kr

Till vinet >>

Tegelröd, något genomskinlig färg. Utvecklad, komplex, nyanserad doft med inslag av burktomat, färska champinjoner, läder, moreller, krut, saltlakrits, mint och svarta vinbär. Fyllig, torr, perfekt balanserad smak med inslag av söt frukt, mörk choklad, kaffekaramell och mineraler. Fortfarande ganska rejäla tanniner vilket borgar för ytterligare lagring. Lång, koncentrerad eftersmak och på det hela taget ett vin som hamnar mitt i prick hos oss.

2010 Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac Grand Cru

Region: Bordeaux
Producent: Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac
Provningsdatum: 2017-03-24
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Klassisk Bordeauxröd. Kanske en liten nyans av utveckling. En stor och utvecklad doft. Främst söta fikon, björnbär och röda vinbär. Eken är fint integrerad såväl i doft som smak. I munnen känner vi en liten mineralsträng som adderar ett fräscht uttryck. Vinet känns absolut moget nu och vi tror inte på vidare lagring om man håller på några halvflaskor (som vi). Ett på det hela taget aptitligt vin som är välbalanserat ut i minsta detalj. Vi dricker helt klart för lite Östbordeaux.

2004 Château Vieux Rivallon

Region: Bordeaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2010-09-19
Pris: 170 kr

Till vinet >>

Röd färg. Mogen fruktig doft med söt, inbjudande framtoning. Inslag av varm häst, plåtig burktomat och smörad majskolv. Torr, slank, mustig, välbalanserad smak med viss strävhet. Finlemmade inslag av kaffe, mörk choklad, hallon, rosor, blyertspenna och röda vinbär. En fantastisk doft övergår i en liten besvikelse då smaken är lite tunn och nyansfattig.