Alla provade viner från appellationen Amarone della Valpolicella (DOCG)

Röda viner

2005 Amarone della Valpolicella Classico Corte Vaona

Region: Venetien
Producent: Novaia
Provningsdatum: 2014-11-22
Pris: 195 kr

Till vinet >>

Röd färg med viss tegelnyans i kanten. Vi får ett mjukt och moget vin med stor nyansrikedom i form av torkad frukt, burktomat, knäck, choklad, tobak och portvin. Smaken är fruktsöt och fyllig men samtidigt elegant, mintig och läskande med körsbärskärnefrisk syra. Möjligvis har vinet sparats något år för länge men smaken är trots allt fortfarande hyfsat vital i intressant, väldigt god, saftig, lättgillad stil.

2007 Case Vecie

Region: Venetien
Producent: Brigaldara
Provningsdatum: 2016-05-29
Pris: 434 kr

Till vinet >>

Färgen är ogenomträngligt svartlila. Doften är komplex med lager av aromer. Det är mörka bär, kvisttomater, kaffe, söt tobak, plommon i madeira. Det lovar gott. Vi lockas att smaka. Det blir en alkoholchock som leder till en vämjelig känsla av ren sprit. Det är som att dricka ett grovt tillyxat portvin utan balans eller finess. Trist. Vi avstår resten av flaskan som hamnar i frysen som framtida grytbas.

2006 Castel Forte Amarone della Valpolicella

Region: Venetien
Producent: Cantine Riondo
Provningsdatum: 2011-02-16
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Röd, ganska tunn färg. Örtig, dov, lite kokt, mycket otydlig doft med inslag av jord, buljong, vitpeppar, fudge och jordgubbssylt. Inte helt angenämt så långt. Smaken är än värre. Vi får en alkoholig, snapsörtig, lite söt, överfatat smak i total obalans. Nyanserna drar åt lakrits, gräddkola, aska och omoget plommon. Eftersmaken är grön och ekbitter. Det här är ett riktigt dåligt vin, oredigt gjort, helt utan ambition. Vi tvingas efter att ha gett vinet en rejäl chans att lufta loss, slutligen hälla ut. Personalen i systembutiken upplyste stolt om att detta vin har sålt så pass bra att det har kvalat in från beställningssortimentet till det fasta. Billig Amarone verkar alltså vara svenska folkets våta dröm. Vi river en vacker dröm.

2006 Le Mantesine

Region: Venetien
Producent: Corte Gonella
Provningsdatum: 2012-12-01
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Doften är mustig och kryddig i rik, modern stil. Vi får en söt frukt i form av körsbär och mogna plommon och en lika söt, flörtig ek i form av choklad, mocca och arrak. Lite väl fjäskigt och enkelspårigt för våra kräsna näsor men vi smakar såklart ändå. Smaken är svåranalyserad, mest på grund av den massiva alkoholobalans som råder. Noter av söta jordgubbar, körsbär, russin och multna löv sopas nästan helt bort av de sexton procenten. Helhetsintrycket ger oss ett grovhugget och oelegant vin med alltför klen stoppning för att kunna möta den absurda alkoholhalten.

2008 Luigi Righetti Amarone Della Valpolicella Classico

Region: Venetien
Producent: Luigi Righetti
Provningsdatum: 2015-01-31

Till vinet >>

Viss tegelton antyder utveckling. Doften är stor och generös. Vi får den typiska mockatonen och de typiska körsbären samt fuktig tobak. Smaken är munrund och fyllig. Vi adderar choklad och pinjenötter och en rejäl fruktsötma. Ett gott Amaronevin om man är ute efter tydliga och enkla smaker. Vi saknar dock komplexitet för att tycka att det ska bli riktigt spännande.

2009 Masi Amarone Costasera

Region: Venetien
Producent: Masi
Provningsdatum: 2017-08-20
Pris: 599 kr

Till vinet >>

Oväntat parfymerad och elegant. Visserligen fyllig och småeldig men helhetsintrycket är ändå hyfsat svalt, torrt, mjukt, mineraliskt och lätt. När flaskan avtäcks känns portvinstoner och fruktsötma såklart men innan dess går tankarna både till Bordeaux och Douro. En upprättelse för Amarone. Gott.

2007 Masi Amarone Costasera

Region: Venetien
Producent: Masi
Provningsdatum: 2017-06-04
Pris: 600 kr

Till vinet >>

Här en -07 Magnum Amarone som vi fick i present för några år sedan. Fruktkaka med torkad aprikos och svart kaffe med en skvätt Kirsberry. Alkoholen i sans och vinet i balans. En fin utveckling. Lite väl söt för våra smaklökar men matchar balsamico och parmesanhyvlade rostbiffen.

2006 Masi Amarone Costasera

Region: Venetien
Producent: Masi
Provningsdatum: 2015-10-14

Till vinet >>

Färgen är närmast svart i mitten och röd utefter kanterna. Doften är stor från början och ger med luftning lager av mörk frukt och moreller, blyertspenna och kaffe latte, och kärleksmums. I munnen ligger vinet rejält fylligt men syrorna balanserar upp den fruktsöta och alkoholtunga kroppen. Vinet blir aldrig jolmigt även om sötman är på gränsen av vad vi klarar av. Det finns en fin cigarrlåda i det långa avslutet som andas lyx. Man har inte snålat med ekfat eller i vinifieringsprocessen. Helhetsintrycket blir trots allt ospännande och vi avstår återköp även om årgången anses stor och vinet råkar komma som tillfällig gäst på Bolis just nu.

2003 Masi Amarone Costasera

Region: Venetien
Producent: Masi
Provningsdatum: 2014-06-20
Pris: 259 kr

Till vinet >>

Rödbrun färg- Övermogen, murrig, lite kokt doft med inslag av Coca cola, svamp, burktomat, chark och tjära. Smaken är övermogen, dock med viss komplexitet, med syrlig körsbärssyra och lite alkoholeldighet. Smaknyanserna drar åt Dr Pepper, russin och pepparkakor. Kanske en taskig årgång att långlagra, eller helt enkelt fel lagringsförhållande, oavsett så är det här ett alldeles för gammalt och övermoget vin.

2008 Monte Santoccio Amarone della Valpolicella Classico

Region: Venetien
Producent: Monte Santoccio
Provningsdatum: 2014-08-30
Pris: 553 kr

Till vinet >>

Färgen är tät blåröd. Doften är stor, nyanserad och fruktig. Vi får bland annat mogna körsbär och björnbär. I smaken finner vi även choklad och tobak. Vinet är friskt och ungdomligt men känns fullt drickmoget. Alkoholen är som brukligt hög men stör inte. Lång finish som drar åt sandelträ och viol. På det hela taget ett sammansatt och balanserat vin som är svårt att inte tycka om även för oss som inte har Amarone som största intresse.

2001 Tommasi Amarone della Valpolicella Classico

Region: Venetien
Producent: Tommasi Viticoltori
Provningsdatum: 2016-10-30
Pris: 295 kr

Till vinet >>

Färgen skvallrar om utveckling. Nosen i glaset får sammansatta aromer av romrussin, portvin, fikon, rökelse. På tungan blir sötman så överväldigande att delar av panelen avstår vidare provning. Den som biter ihop upplever vinet utvecklat, och något platt. Glesheten och alkoholen antyder att vinet borde provats för några år sedan.