Alla provade viner från appellationen Matra

Röda viner

2013 Karner Gábor Birtokbor

Region: Norra massivet
Producent: Karner Gábor
Provningsdatum: 2016-09-11
Pris: 135 kr

Till vinet >>

Här får vi Beaujolaisvibbar av fräsande hallonsoda, mjuka tanniner, läskande syra och fräsch granitmineral. Samtidigt finns en örtighet och vulkanisk svärta som påminner om ursprung och druva, Oförskämt klunkvänligt såklart i saftig, lätt stil med exakt balans på alla fronter. Otroligt gott och kraftig överleverans i sin prisklass även om vinet såklart inte är ett under av komplexitet. Vi beställer mer.

2013 Karner Gábor Tavasszal a föld

Region: Norra massivet
Producent: Karner Gábor
Provningsdatum: 2017-03-10
Pris: 205 kr

Till vinet >>

Provad för ett halvår sedan och omdömena består även om dagens panel har något skilda åsikter vad gäller smaken. Oavsett om man tycker att vinet är gott eller inte så kommer man inte ifrån att det handlar om en riktigt klunkvänlig druvjuice med syror som piggar upp och tillför fräschör. Stilen är burgundisk med äpplemust, röda bär och stenig mineral. En lätt nyans av grispiss luftas bort. Små, finkorniga tanniner och avsaknad av ek förhöjer drickbarheten. Ett ärligt vin som utmanar gommen och därför kanske inte tilltalar alla.

2013 Karner Gábor Tavasszal a föld

Region: Norra massivet
Producent: Karner Gábor
Provningsdatum: 2016-09-07
Pris: 205 kr

Till vinet >>

En ruskigt god Kékfrankos, mycket burgundisk i stilen med rödbärighet, hög syra och små, sandiga tanniner. Farligt klunkvänlig i juiceig stil med fint solmogna och samtidigt syrliga lingon, blåbär, hallon och smultron. Skogstemat kompletteras med färska örter genom ängssyra och granskott. Någon ekbehandling känner vi inte av och vad skulle egentligen en sådan tillföra ett så här bra druvmaterial? Det här vinet är närmast chockerande bra och kan förgylla vilken lillördag som helst.