Alla provade viner från appellationen Maremma Toscana (DOC)

Röda viner

2012 Ad Astra Nittardi

Region: Toscana
Producent: Fattoria Nittardi
Provningsdatum: 2015-01-11
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Sötbärig, ekvaniljig smak med inslag av körsbärskärna, hallon och viol. Syrahn slår igenom något med lagerblad och vitpeppar. Medelfyllighet och elegans med balanserad syra och strävhet ger fin drickbarhet redan nu. Eken ligger lite utanpå och stör något vilket vi tror kan avhjälpas med bara några års lagring. Helhetsintrycket ger ett inte alltför komplext vin som känns lite konstlat, ganska gott för stunden men vi blir inte jättesugna på att återvända till det här.

2007 Brancaia Ilatraia

Region: Toscana
Producent: La Brancaia
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Rödblålila färg. Örtig, pepprig, något svart och knuten doft med nyans av blod. Stram, något rökig smak med hyggliga tanniner och inslag av svarta vinbär, grön paprika, slånbär och gräs. Mycket svårjobbat och stängt i nuläget. Kräver således lång lagring. Potentialen finns onekligen.

2012 Tenuta Belguardo

Region: Toscana
Producent: Marchesi Mazzei
Provningsdatum: 2016-06-20
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Färgen skvallrar om ungdom. Rött och klart. Buketten innehåller lager av rosor, polishmedel, fikon, korinter, svarta vinbär, nypon och tobaksfabrik. I munnen är körsbären kärva men saftigt mogna. Syrorna ger mungiporna skjuts uppåt. Lite vanilj men relativt sparsmakad ek. Alla beståndsdelar sitter exakt på rätt plats och vinet är gott redan nu men kan såklart lagras. Och det skulle möjligen vara den enda invändningen. Det skaver ingenstans, allt är lyxigt förpackat.