Alla provade viner från appellationen Costières de Nîmes

Röda viner

2014 Alva

Region: Rhône
Producent: Domaine de Calet
Provningsdatum: 2016-06-18
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Hela charkbodens syrliga, rökiga register samlade i ett glas, väl kompletterat med mörk fruktighet och en lite chokladkakevaniljig eksötma. Annars väldigt torrt, fräscht och piggt med god men lite intetsägande smakprofil. Trevlig tanninstruktur och helt okej täthet i frukten gör detta till ett gott men inte överväldigande vin.

2012 JT Château de Nages Michel Gassier

Region: Rhône
Producent: Gassier
Provningsdatum: 2016-02-27
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Det här vinet andas egentligen mer ursprung än druva. Solmogen sötbärighet, lite alkoholvarma toner i kombination med örtblommighet och stenig kryddighet ger ett härligt och generöst vin. Här finns fyllighet och tyngd men vinet balanserar ändå på ett fint sätt upp den kraftfulla frukten genom frisk syra och småsträva tanniner. Tydligt, fokuserat och energirikt. Här finns tveklöst struktur för längre lagring men dricks också väldigt bra just nu. Mycket gott.

2014 Michel Gassier Les Piliers Syrah

Region: Rhône
Producent: Gassier
Provningsdatum: 2017-03-17
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Här får vi en oväntat kraftfull syrah som säkert hade vunnit på att lagras några år. Frukten är djup och ekfatstonerna rejäla. Många komponenter är på plats; bra tanniner, frisk syra och viss koncentration. Munkänslan är fördömligt sval och alkoholsvag trots varmt ursprung. Smaken är typisk med mörka bär, svarta oliver, korvkokskryddor och violblom. Producentens egen notering om bacon slår också igenom. På det hela taget ett habilt hantverk som saknar lite finish och vars smak kanske inte riktigt faller oss på läppen. Smakfull etikett ska tilläggas.