Alla provade viner från appellationen Toro (DO)

Röda viner

2012 Abelis Carthago

Region: Kastilien-León
Producent: Carmen Rodríguez Méndez
Provningsdatum: 2015-11-14
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Fylligt och rejält fatkryddigt med stor, koncentrerad frukt. De 15 procenten alkohol balanseras fint upp av övriga beståndsdelar och stör inte alls helheten. Den massiva, blåa frukten känns inte överdrivet syltig och får en fin skjuts av den pigga syran. På det hela taget ett mycket gott och stabilt vin. Våra smaklökar tröttnar dock ganska snart på den maffiga stilen och söker sig till andra glas där elegans och transparens är ledorden.

2015 Carodorum Issos

Region: Kastilien-León
Producent: Carmen Rodríguez Méndez
Provningsdatum: 2017-09-10
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Fruktigt och stramt på en och samma gång. Generös, fyllig smak med visst grepp i tanninerna och syran. Fat och alkohol gör sig påminda men balansen upplevs ändå ok. Koncentration saknas inte och frågan är om inte det här vinet hade mått bra av att få utveckla lite mer komplexitet under ett par, tre år i källaren. Gott för stunden men lättglömt efteråt.

2014 Gago

Region: Kastilien-León
Producent: Telmo Rodríguez
Provningsdatum: 2017-12-10
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Riktigt tajt smak med stadiga tanniner och syra med bra lyft. Smaken är mörkfruktig och örtig med tobakshintar och mineralbesk svans. Någon får Cahorsvibbar av vinet. Det här är ett välstrukturerat, lagringsdugligt vin som nog skulle behöva lite tid i källaren för att öppna upp sig ytterligare. En lätt värme i avslutet hålls snyggt i schack av frukten.

2005 Quinta Quietud

Region: Kastilien-León
Producent: Quinta de la Quietud S.L.
Provningsdatum: 2011-03-26
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Tät, rödblå färg. Stor, utvecklad, harmonisk doft med inslag av stall, rostad ek, vanilj, svarta vinbär, hallon och violgodis. Ett riktigt kraftpaket så långt med massiv fruktighet och generösa ektoner. Frisk, sammansatt smak med riktigt bra koncentration. Inslag av stall, söt mörk frukt, kakao och en hel del alkohol som bränner rejält. Det här är ett riktigt bra vinbygge med fortsatt potential för de som gillar den extraherade maffiga stilen.