Alla provade viner från appellationen Crémant de Loire

Mousserande viner

2006 Baumard Cuvée Millésime Tirage

Region: Loire
Producent: Domaine des Baumard
Provningsdatum: 2011-01-05
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Ungdomlig smak med skyhöga syror. Vi finner nyanser av mineral, grape och fräsch frukt. Eftersmaken är lång och rejäl. Det här är ett riktigt bra vin som vi gärna lagrar några år. Syran visar sig vara alltför vass och dominant för gravad lax med pepparrotssmaksatt färskost.

NV Crémant de Loire Brut Moncontour

Region: Loire
Producent: Caves du Val de France
Provningsdatum: 2016-03-25
Pris: 131 kr

Till vinet >>

Blekgul färg. Stor, gulfruktig doft i generös, bivaxig stil. Vinet ligger fint i munnen med små, pigga bubblor och syrlig syra. En enkel men god smak av gula plommon och krusbär samt honung och mineral. På det hela taget ett riktigt välgjort och gott vin i sin prisklass och definitivt värt ett återbesök. En lätt, klibbig restsötma i eftersmaken stör något ska sägas men påverkar inte helheten jättemycket.

NV Langlois Crémant de Loire Brut

Region: Loire
Producent: Langlois-Chateau
Provningsdatum: 2015-05-22
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Levererar klart över sin prislapp med elegans, fräschör och bra koncentration. Vi får en frisk upplevelse med hygglig mousse och rik frukt som drar både åt det äppelgröna och honungsgula. Ett riktigt snyggt hantverk.

NV Langlois Crémant de Loire Brut

Region: Loire
Producent: Langlois-Chateau
Provningsdatum: 2011-05-21
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Ljusgul färg. Brödig, mineralisk, fruktig, ganska välmatad doft med inslag av gula äpplen, blommor, mandelmassa och tvål. Frisk, medelfyllig, något utvecklad smak med hyfsad mousse. Inslag av mineral, örter, grapeskal, gula äpplen och nougat. En liten alkoholton och viss vattnighet i avslutet stör något men det här är ändå ett ganska seriöst bubbel i sin prisklass och genre.

2008 Vouvray Hélène Dorléans Brut

Region: Loire
Producent: Domaine Bourillon Dorléans
Provningsdatum: 2011-12-10
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Härligt äppelgul färg med små pigga bubblor. Kalkig, fruktig doft med en härlig blandning av godisskålens allra bästa bitar. Både choklad och vingummi alltså. Även en del tropisk frukt och honung. Smaken har en lätt utveckling vilket i det här fallet innebär att frukten har blivit något mildare och syran något rundare. Vi får här en helt ren smak med härligt gräddig textur. Moussen är verkligen finessrik och känns riktigt lyxig. Tropisk frukt, honung, mjölkchoklad och ett uns ostronskalmineralitet slåss om utrymmet. Vi anar också en betydande andel restsötma, något som inte alls stör oss. Det här kan mycket väl vara "Champagnen" som öppnas vid tolvslaget på nyårsafton.

NV Vouvray Veuve Oudinot Brut

Region: Loire
Producent: Blanc Foussy S.A.
Provningsdatum: 2011-12-11
Pris: 94 kr

Till vinet >>

Det här var minsann ett riktigt bra litet vin. Vi bjuds direkt på en frisk syra och schysst mousse. Smaken fortsätter med mineralbeska och bitterfruktiga inslag samt rejäla doser nötter, mjölkchoklad och mariekex. Avslutet är förvånande långt. Stilen är torr och läskande med en fyllighet som borde lämpa sig till mat.