Alla provade viner från appellationen Valle Central

Röda viner

2017 Santa Helena Varietal Carménère

Region: Valle Central
Producent: Viña Santa Helena
Provningsdatum: 2018-03-31
Pris: 79 kr

Till vinet >>

En liter Carménère ur pet-flaska, kan det vara nåt? Javisst, när frukten är så här sval och torr och alkoholen så här låg och balanserad är det en riktigt trevlig drink. Blindgissarna spikar vid första sniffet så typiciteten får säga vara maxad. Svarta vinbär, ceder, peppar och den där örtiga tonen som vi ofta hittar i Chile. Mjukt och runt men med pigga syror. Enkelspårigt såklart men vi kan tänka oss att bli bjudna på det här igen. Varför inte till en grillad korv med senap?

2014 Torres Las Mulas

Region: Valle Central
Producent: Miguel Torres
Provningsdatum: 2015-09-19
Pris: 85 kr

Till vinet >>

Tag ett paket JO druvjuicekoncentrat. Späd med lite för lite vatten. Glöm inte att aska cigaretten i blandningen. Då har du ett fullgott alternativ.

Vita, torra viner

2011 Casas Patronales Sauvignon Blanc Riesling Gewürztraminer

Region: Valle Central
Producent: Casas Patronales
Provningsdatum: 2012-07-07
Pris: 67 kr

Till vinet >>

Det här vinet köptes främst i syfte att hamna i både en moules marinés och en svamprisotto men självklart kan vi inte undgå att göra en liten analys av drycken i fråga. Färgen liknar vatten vari en gurkskiva har simmar. Doften är sauvignonarketypisk med gräs, nässlor, svartvinbärsbuske och fläder. Rieslingen och Gewürzen kan knappast sägas bidra med någonting. Smaken är sur och besk med en lite klibbig sötma i eftersmaken. Ungefär samma smakupplevelser som i doften. Det här är faktiskt bland det mindre goda och mer obalanserade vin vi har smakat på väldigt länge. Syran är dock okej så det får till slut hamna i maten.

2015 Winemaker's Lot Chardonnay

Region: Valle Central
Producent: Concha y Toro
Provningsdatum: 2017-02-18
Pris: 70 kr

Till vinet >>

Tropiska frukter i mängder med papaya och mango i förarsätet. Småörtiga toner piggar upp medan en smygjästighet mest hintar om billigt vin. Friska syror och småfyllighet gör det här till ett rätt trevligt vin att skölja ner jordnötterna med. Värre då att hitta på utförliga notater.

Roséviner

2015 Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé

Region: Valle Central
Producent: Miguel Torres
Provningsdatum: 2016-04-23
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Röd- och sötbärig smak med tydlig cabernetsvartvinbärighet. Lite gräs och citrus adderar till en riktigt god helhet. Såklart total avsaknad av den komplexitet och elegans vi är vana vid i bättre rosé men ändå ett rent och klunkvänligt vin med frukten i fokus. På minuskontot går en ganska tydlig restsötma som döljs så länge vinet är kallt.