Alla provade viner från appellationen Japan

Röda viner

NV Mon Frère

Region: Japan
Producent: Manns Wines
Provningsdatum: 2011-04-22

Till vinet >>

Tunn, röd färg. Mycket anonym doft med lätta toner av röda bär. Nyansfattig men hyfsat ren smak med lätt restsötma. Antydan till jordgubbar och hallon. Om detta nu är ett vin så är det med nöd och näppe vinlikt. Ett gott pedagogiskt blindprovningsexempel dock och inte helt fel till kolgrillade fläskkotletten.

Vita, torra viner

2015 Grace Koshu Grace Wine

Region: Japan
Producent: Grace Wine
Provningsdatum: 2017-05-16
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Som tidigare noterats är det här ett rent och elegant vin, helt korrekt, ja rentutav riktigt gott vin med primär, tropisk frukt av det syrliga slaget samt lite örtighet. Låt oss säga citron och timjan. Avslutet är kort och anslaget lätt. Gott men lite för enkelt för att motivera sitt pris.

2015 Grace Winery Koshu Private Reserve Yamanashi

Region: Japan
Producent: Grace Wine
Provningsdatum: 2017-04-01
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Japanskt i glaset. Vi vet alltså inte något om typicitet eller appellationssystem. Men färgen ligger nära klart vatten. På doften plockar vi snabbt citrus och päron, samt timjan. I munnen ligger vinet lätt, torrt och med en utmärkt fräsch syra som avslutas i bittermandel och lime. Ett i alla avseenden korrekt vin som skulle kunna förväxlas med en enkel Sauvignon Blanc eller Riesling om man blindprovar. Funkade helt klart bra till Pad Thai från lokala hörnan.