Alla provade viner från appellationen Santa Barbara County (County Appellation)

Röda viner

2013 Au Bon Climat Pinot Noir

Region: Kalifornien
Producent: Au Bon Climat
Provningsdatum: 2015-08-28
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Färgen är druvtypiskt, genomskinligt röd. Sniffet ger en rik bärighet och kryddighet med småblommighet. Varm plommonkompott ger ursprungskänsla. Smaken ligger mellan det bäriga och det fruktiga med tydlig kryddighet. Inte alls överdrivet sött, snarare fräscht och syrligt med balanserad alkohol. Riktigt gott, speciellt efter rejäl luftning, men också lite enkelspårigt med tanke på prislappen.

2012 Ojai Santa Barbara Pinot Noir

Region: Kalifornien
Producent: Ojai Vineyard
Provningsdatum: 2017-07-26
Pris: 339 kr

Till vinet >>

Vissa avslöjar vinet redan på färgen! Så typisk amerikansk Pinot. Doft och smak är också enbart bekanta tongångar. Det är solmogen frukt, vissa kallar det Jordgubbspinot, cigarrlåda, lite orientaliska kryddor, och en mineralisk rökpuff till avslut. Vi har vant oss vid att kaliforniska viner brukar leverera och motsvara förväntningarna relativt exakt utifrån pris. Men här tycker vi nog att prisbilden är lite väl tilltagen. Det är gott och välbalanserat men vi saknar lite fler lager och djup för att återvända.

Vita, torra viner

2012 Ojai Santa Barbara Chardonnay

Region: Kalifornien
Producent: Ojai Vineyard
Provningsdatum: 2016-07-30
Pris: 239 kr

Till vinet >>

Vi slås av den markerade och läckra mineral som löper genom hela paletten (ej att förväxla med ekfaten som i det här fallet är mycket sparsamt adderade). Därtill får vi lager av ren frukt, från päron till exotisk litchi. Addera till det vita blommor, Danske Kongen, guldnougat och en mycket väl avvägd ekfatsbehandling och vi är hemma. För den som gillar kalifornisk Chardonnay som inte tippar över i skirat smör är det här ett fynd. Vidare lagring ser vi inte som nödvändig.