Alla provade viner från appellationen Hunter Valley

Röda viner

2007 First Creek Shiraz

Region: New South Wales
Producent: First Creek Wines
Provningsdatum: 2011-04-21
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Blåröd färg. Fruktig doft med rejäla ektoner av söt choklad och tobak. Fruktig, nästan oljig, syrligt frisk smak i fyllig, mjuk stil med inslag av jordgubbar, körsbär och hallon. Vinet saknar komplexitet men eftersmaken är skönt fruktig och alkoholen tillför en värme som inte stör, snarare förgyller. Fantastiskt välmatchad till den feta, mustiga trattkantarellsoppan.

Vita, torra viner

2009 First Creek Chardonnay

Region: New South Wales
Producent: First Creek Wines
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Gul färg. Rejäl, tydligt ekad doft med inslag av tropiska frukter, skaldjur och tång. Balanserad, medelfyllig smak med inslag av tropisk frukt, plommon, gula äpplen, vanilj, grädde och mineral. Ett hyggligt korrekt vin med viss komplexitet dock med lite utanpåliggande ek och visst alkoholstick i eftersmaken som drar ner betygen.

2010 First Creek Semillon

Region: New South Wales
Producent: First Creek Wines
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Ljusgul färg. Ren, fräsch doft i ungdomlig stil med inslag av citron, lime och mineral. Ungdomlig, mycket frisk smak med härlig fräschör. Inslag av citrus och kalk. Det här är ett vin som är ganska stängt och knutet nu och tydligt behöver lagring för att utveckla mer komplexitet (ylle och honung?)

2010 Margan Semillon

Region: New South Wales
Producent: Margan Family Winegrowers
Provningsdatum: 2017-09-22
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Urtypisk smak genom gummi, ylle, hö, honung och pepprig mineral. Texturen är rund och mjuk men med mycket bra syra som stadgar upp. Stilen är unik, upplevelsen udda och vinet är en påminnelse om att man bör återvända till hit emellanåt. Inte jättekomplext men jättegott. Kul med ett vin som så tydligt vinner på och klarar lagring.

2007 Mount Pleasant Elizabeth Semillon

Region: New South Wales
Producent: Mount Pleasant
Provningsdatum: 2012-11-15
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Kraftfull gulgrön färg. Sniffet ger ett utvecklat vin med druvtypiska toner av bivax, honung, mandariner och mineral. Verkligen rent, fint och inbjudande. Smaken bjuder på en medelhög syra som skjutsar fram smaken av gula äpplen, burkade päron, samarin och honung. En liten grön örtighet adderar lite skön bitterhet till helheten. Det här är ett egensinnigt, elegant, härligt torrt vin som vi gärna tar påfyllning av. Tyvärr är eftersmaken ganska kort och vattnig vilket gör att vi knappast följer Systembolagets tips att ytterligare lagra vinet.

2002 The Shortlist Semillon

Region: New South Wales
Producent: McGuigan Wines
Provningsdatum: 2016-05-28
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Färgen är ljust halmgul och avslöjar inget särskilt om åldern (på vinet). Doften är komplex med flera lager. Vi får friska aromer av citrus och äpplen. Vi får även djupa toner av tropisk frukt och sjögräs. Även en mineralitet vill träda fram. Smaken är rejält frisk med pigga syror och lång eftersmak som övergår i halm och Werther's original. Man får kika på etiketten för att förstå vinets ålder. Ett intressant och mycket välgjort vin. Gillar men stilen som vi ofta förknippar med Ungern eller Loire så är det bara att köpa. Kan säkert lagras flera år om man vill.

2017 Tyrrell's Hunter Valley Semillon

Region: New South Wales
Producent: Tyrrell's Wines
Provningsdatum: 2019-03-01
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Fruktdrivet utan att vara överdådigt eller svulstigt. Snarare imponeras vi av finstämdheten i vinet. Det är ganska smakrikt men lätt och alkoholsvagt i stilen vilket vi kan uppskatta. Bivax, honung och gula plommon ger viss druvkaraktär men kanske hade vi hoppats på lite mer gummiverkstad och blommiga kamomilltoner. Syran kunde ha varit ett snäpp vassare också.