Röda viner
Finns det någon annan Dolcetto som kombinerar söt frukt med mineral så snyggt som Dogliani? En förförisk fruktighet med sötsyrliga skogsbär balanseras av lakrits, våt asfalt och rökig mineral. Man kan även ana den typiska marsipangrisen. Det är är sensationellt gott och bara skriker efter fredagspizzan.
Vi brukar fullkomligt älska San Fereolos karaktärsfulla viner, så vi kastar oss med höga förväntningar över den här åldrade dolcetton. Vi finner en sötsyrlig doft med mandelmassa och mörka körsbär. Läder, torkade örter och kaffe dominerar i smaken. En metallisk mineral fräschar upp i avslutet. Men, den fyllighet och utveckling som vi gillade så mycket i '07:an som vi drack för ett par år sedan har här tippat lite för mycket åt portvinshållet för vår smak. Kanske årgången spelar in, vi snackar soliga 14,5%, eller så är det bara dagsformen hos smaklökarna.
Röd färg mellan hallon och jordgubbe med gott siktdjup. Doften är ung, rödbärig och något köttig med lätt örtighet och jordighet. Smaken är ung och frisk med ganska sträva tanniner, dock i saftig, läskande stil. Småkomplex komposition med röda bär, chokladdoppad marsipangris och lakrits. Ett gott vin med en lite eldig finish.
Här får våra fördomar mot "tredjedruvan" Dolcetto ta ett steg tillbaka. I glaset får vi ett riktigt komplext vin, tät och mörklila i färgen och fint mörkbärig och parfymerad i doften. Smaken är sval och koncentrerad med visst bett i tanninerna. Vi bjuds på klassiskt piemontska nyanser av körsbär, hallon, violer, rosor och lakrits men också blåbär, kaffe och bränt socker. På det hela taget mycket nyanserat och komplext och samtidigt mycket drickvänligt och gott. Klockren köprekommendation.
Doften är relativt tung och kryddig med spännande inslag av julkryddor, typiska röda bär och violblommighet. Smaken överraskar med sin fyllighet och mineral och torkad frukt. Vi har aldrig provat en Dolcetto med så mycket unik karaktär. Bums iväg omgående och köp om ni kommer över någon flaska.