Alla provade viner från appellationen Muscadet de Sèvre-et-Maine

Vita, torra viner

2012 Château de la Ragotière Vallet

Region: Loire
Producent: Les Frères Couillaud
Provningsdatum: 2016-02-06
Pris: 149 kr

Till vinet >>

En mycket seriös smak där renhet och elegans är ledorden. Gula äpplen, inlagda citroner och honungspastiller möter upp en energisk mineral och komplex jästighet och bildar en intressant och välsmakande helhet. Verkligen imponerande och med tanke det högkvalitativa druvmaterialet och de trettio månaderna på jästfällningen känns priset högst överkomligt.

2011 Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie

Region: Loire
Producent: Sauvion
Provningsdatum: 2012-10-31
Pris: 62 kr

Till vinet >>

Blek, ljusgul färg. Fruktig, lite jästig doft med inslag av gröna äpplen, citronskal och nyöppnade ostron. Smaken är lätt och mycket frisk med fruktiga inslag av päron, gräs och citron. En förnimmelse av mineral och jäst bidrar med lite komplexitet. På det hela taget ett stabilt, lättklunkat och hygglig balanserat vin i sin prisklass.

2016 Domaine de la Bournaire

Region: Loire
Producent: VGC Vins de Grandes Cuvées
Provningsdatum: 2018-01-13
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Ung, pigg, småmineralisk smak i lätt, ren stil. Lite stjälkgrönska, citrusbeska och samarin samsas med mer banala nyanser av piggelin. Enkelt, korrekt och gott. Ett användbart vin.

2010 Domaine de la Saulzaie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie

Region: Loire
Producent: Domaine de la Saulzaie
Provningsdatum: 2012-08-25
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Ljusbeige färg och lite småbubblig. Ung, jästig, något kalkig doft med inslag av gröna päron. Ganska enkelt men rent och fint så långt. Smaken är lätt, ung och piggt, porlande frisk med inslag av kalkmineral och päron. Ett helt korrekt, uppfriskande, lättklunkat vin med god balans. Saknar koncentration och komplexitet men det struntar vi i idag.

2011 Domaine de la Vinconnière

Region: Loire
Producent: Laurent Perraud
Provningsdatum: 2012-09-07
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Färgen är ljusgul och skimrande klar. I det rena och fina sniffet får vi en oväntat generös fruktighet i form av ananas och lime men också mer traditionella, sött jästiga toner. Smaken är superfrisk och helt ren i lite småfyllig, fruktig stil, dock med en härligt uppstramande kalkmineralitet. Eftersmaken bjuder på skön mineralbitterhet och fruktig oljighet. Det här vinet återkommer vi mer än gärna till.

2010 Muscadet Sèvre et Maine Vieilles Vignes

Region: Loire
Producent: Earl Derame
Provningsdatum: 2016-06-10
Pris: 158 kr

Till vinet >>

Klar, fin, ljusgul färg. Doften är saltmineralisk med inslag av mandelflarn, citronolja och blommiga övertoner. Smaken bjuder på salta mandlar, gula päron, viss vitpepprighet och kalkig mineral. Alla nyanser är inlindade i en fin syra och inpackat i en medelfyllig kostym. Det här vinet andas elegans och personlighet men är samtidigt tillgängligt och inte överdrivet kompicerat. Gott i sin stil med begynnande mognad. Vi vill ha mer. Och det vill du också om du testar.