Alla provade viner från appellationen Saint Chinian

Röda viner

2006 Bardou

Region: Languedoc-Roussillon
Producent: Laurent Miquel
Provningsdatum: 2015-03-06
Pris: 179 kr

Till vinet >>

En något mogen röd färg. Doften är utvecklad med typiska Syrahtoner. Läder, vitpeppar, chark, fat och tobak. Smaken domineras av rostade ekfat, charkuterier, torkade nypon och ett uns lagerblad. Som helhet måste vi säga att detta är ett mycket bra vin. Dessutom till det facila priset av 179kr. Vinet har klarat lagringen bra, vilken dessutom inte varit optimal angående temperatur. Här finns både frukt, kraft och en viss elegans. Framförallt är det väl sammansatt och helt underbart att dricka. Dyker detta vin upp på systembolaget så tveka inte att köpa hem några flaskor. Tidigare provade årgångar har visat samma potential.

2005 Bardou

Region: Languedoc-Roussillon
Producent: Laurent Miquel
Provningsdatum: 2012-08-18
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Stor, animalisk doft med godis och julkryddor. Munrund, kryddig, saftig smak med inslag av moreller, burktomater, kryddnejlika, örtagård och charkuterier. Det här är ett medelfylligt, balanserat vin med sammansatt textur, möjligen på gränsen till övermoget.

2003 Bardou

Region: Languedoc-Roussillon
Producent: Laurent Miquel
Provningsdatum: 2011-05-14
Pris: 155 kr

Till vinet >>

Färgen är tät och mörkt rubinröd. En tät, stor doft slår omedelbart emot en. Här finns ek, multna löv, tobak, mörk choklad, rökighet samt en animalisk ton. Trots att doften har tydliga drag av utveckling kommer det vitalitet i en viss fruktighet. Toner av plommon och torkade frukter kan skönjas. Smaken är medelstor, varm och mjuk med många nyanser. Några tanniner finns inte direkt att tala om och i detta fall är det underbart. Vinet sköljer sammetslent ner i halsen och kvar blir fina smaker av tobak, plommon, björnbär, charkuterier och kryddighet. Om kraften i doften är enorm så är smaken något subtilare men ack så god och stannar kvar länge i munnen. Balansen mellan allt är fantastisk och de 14,5 procenten alkohol märks inte i smaken i alla fall. Vid en blindprovning hade ursprunget varit svårt att gissa. Gissningen Bourgogne med några år på nacken hade inte gjort bort sig. Stilen är något helt annat än ett typiskt Rhônevin. Sammanfattningsvis säger vi ett modernt vin gjort med stor finess och kunskap som man önskar att man köpte lådor av när det kom på bolaget. Denna årgång kommer att hålla ett antal år till. Man blir inte mindre lycklig av det modesta priset på 155 kronor samt att man har hela flaskan för sig själv! Såhär blir en hemmakväll för sig själv bra.

2016 Domaine des Soulié Saint-Chinian

Region: Languedoc-Roussillon
Producent: Domaine des Soulié
Provningsdatum: 2018-11-10
Pris: 70 kr

Till vinet >>

Rödlila färg. Bärig, lite charkköttig doft med blåbär och björnbär. Smaken ger småsöt frukt med godistoner i mjuk, rättfram och lite eldig stil. Lättklunkat och hyggligt fräsch med jordgubbar och röda äpplen som mest framträdande markörer. Gott i all enkelhet och lättglömt.