Alla provade viner från appellationen Hermitage

Röda viner

2007 Hermitage Les Bessard

Region: Rhône
Producent: Delas
Provningsdatum: 2014-09-06
Pris: 647 kr

Till vinet >>

Röd färg som släpper igenom rejält med ljus. Doften ger mörka och röda bär, apelsin och lime samt ett skimmer av kalkdamm. Smaken är oerhört harmonisk med god, inbäddad syra, perfekt mogen bärighet och mineralisk finess. Finishen är silkeslen med längd och utvecklingen är alldeles lagom för vår smak. Ett storartat vin utan några egentliga brister.

2001 Hermitage Marquise de la Tourette

Region: Rhône
Producent: Delas
Provningsdatum: 2015-02-28
Pris: 228 kr

Till vinet >>

Färgen är utvecklad tegelröd. Vi får dofter som är typiska, det vill säga lagerblad, peppar, höstlöv, jordmylla och stall. Smaken är integrerad med mineral och något torra tanniner. Vinet är ”lätt på foten” och en bismak av äpplecidervinäger antyder att vi borde druckit upp för några år sedan. Burktomat och nypon bekräftar tesen ytterligare. Vinet är överlagrat med några år.

2001 Hermitage Marquise de la Tourette

Region: Rhône
Producent: Delas
Provningsdatum: 2013-02-02
Pris: 228 kr

Till vinet >>

Vackert vinröd, något transparent färg. Doften är härligt mogen och lockande med lager på lager av klassiska nyanser såsom viol, vit- och kryddpeppar, köttgryta med lagerblad, höstlöv, liquid smoke och textilier. Smaken är kraftfull och lång men frisk och fräsch i sammetslen, elegant, saftig stil. Fullständigt sagolik drickbarhet med goda nyanser av syrliga karameller, tranbär och vitpeppar. Här lyckades vi nog pricka in vinets utvecklingspeak helt perfekt.

Vita, torra viner

2007 Hermitage Blanche

Region: Rhône
Producent: Jean-Louis Chave Selection
Provningsdatum: 2011-04-23
Pris: 394 kr

Till vinet >>

Gul färg. Fruktig, fet, pepprig doft med viss blommighet och inslag av yllefetma och hav. Fet, kryddig, fruktig smak med inslag av yppig frukt, rosor, mandel, lakrisal och rostad ek. Ett högst nyansrikt och komplext vin i svårtillgänglig men intressant stil. Rejält lång eftersmak.