Alla provade viner från appellationen Terrasses du Larzac

Röda viner

2011 Les Obriers de la Pèira

Region: Languedoc-Roussillon
Producent: La Pèira en Damaisela
Provningsdatum: 2017-07-06
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Stalltyngd både i doft och smak, väl ackompanjerat av mörka, mulliga bär och örter. Helt mjuk nu med lagom utveckling. Lång eftersmak med sötfruktig, stenig känsla. Vi går inte helt igång på den här typen av viner längre men den här flaskan är verkligen välbevarad och komplex. Tuff på egen hand men toppen till grillad fläskkotlett med krämig potatissallad.

2011 Les Obriers de la Pèira

Region: Languedoc-Roussillon
Producent: La Pèira en Damaisela
Provningsdatum: 2015-06-19
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Vi har provat andra årgångar av det här vinet som har varit rika på solmogen frukt. Förvåningen är därför stor när vi här istället får en blytung dos hästgödsel i glaset. Visserligen uppblandad med röda bär och äpplen, stenig mineral och örtbeska, men dassigheten sticker verkligen ut. Därför väldigt svårtbedömt och inget för en oerfaren vindrickare. På övriga plan är vinet balanserat och felfritt. Vi får nog öppna en flaska till ganska omgående och undersöka saken närmre.

2009 Les Obriers de la Pèira

Region: Languedoc-Roussillon
Producent: La Pèira en Damaisela
Provningsdatum: 2012-08-25
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Röd färg med blålila nyans. Doften är ung och känns lite kokt med en otrevligt äggig svavelton. Vi hittar lite moreller, plast och cigarettrök också. Smaken är tydligt eldig och sötfruktig, nära nog liköraktig med en ointegrerad ek som ger smörkola. På pluskontot går bra koncentration, en rökig mineralton och lite udda, spännande nyanser men i övrigt är det här ingen rolig årgång av ett favoritvin.

2008 Les Obriers de la Pèira

Region: Languedoc-Roussillon
Producent: La Pèira en Damaisela
Provningsdatum: 2011-10-20
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Köttig, lite örtig doft med massor av solmogna, mosade björnbär och hallon. En riktig fruktbomb i sniffet som styrs upp rätt gott med lite lagårdstoner. Vissa skulle kalla det hedonistiskt, riktigt så maffigt upplever vi det inte. Snarare generöst utan att tulla på elegansen. Smaken är lakritsmineralisk (tänk lakrisal) och mäktigt bärig. Vi känner inga direkta ektoner, här är det istället frukt och ursprung som talar. Vi får björnbär, hallon, jordgubbar men också solgassiga grusvägar och hela ängar av lavendel och andra örter. Frukten är söt men torr, ingen risk för sylt här. Alkoholen är enligt etiketten hög men superbt balanserad och ger endast en liten värmande skjuts i finishen. Syran är också den balanserad och förlänger den härliga smaken alldeles utmärkt. Vinet är ganska mjukt och dricks gärna redan nu. Den som inte gillar det här, gillar inte vin.

2007 Les Obriers de la Pèira

Region: Languedoc-Roussillon
Producent: La Pèira en Damaisela
Provningsdatum: 2012-08-25
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Färgen är rubinröd. Det tar inte många ögonblick i karaffen innan vinet är vidöppet i doften. Djupaste frukt i form av skogens mörkaste björnbär och hallon, samsas med torkade örter, kaffe och steniga inslag av typen dammig grusväg i solgass. Enormt nyansrikt och intressant så långt. Smaken är koncentrerad, torr, sval och balanserad med behagligt avrundade tanniner. Smakintrycken drar åt hallon och björnbär, kaffe och torkade örter, mellanmörk choklad som omsluter körsbär inlagda i likör. De fina syrorna bidrar till ett gott häng i eftersmaken där järn och saltlakrits dominerar. Här är en sydfransk nollsjua som aldrig blir eldig och alkoholtyngd utan tvärtom elegant och finessrik. Drick nu eller lagra några år.