Alla provade viner från appellationen Saint-Véran

Vita, torra viner

2008 Saint-Véran "Narval"

Region: Bourgogne
Producent: La Maison Bleue
Provningsdatum: 2011-05-03
Pris: 110 kr

Till vinet >>

Klar, ljusgul färg. Fruktig, godisgod smak med balanserad syra. Inslag av tropisk frukt, päron, äpple, vanilj och ett uns kalkmineral. Ett lättsamt och okomplicerat vin men rejäl frånvaro av ursprungskänsla. Helt suverän till anklevermoussen.

2015 Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet

Region: Bourgogne
Producent: Richard & Stéphane Martin
Provningsdatum: 2016-09-16
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Här hittar vi oväntat en liten pärla mitt i monopolets gödselstack av likadantsmakande, tillrättalagda viner. Otroligt piggt och fräscht som sig bör i en purung Bourgogne med typiska markörer av gula och gröna äpplen, tropisk frukt, grillad majskolv och kalkig mineral. Vinet visar upp en viss fyllig fetma men det friska, lätta väger ändå över. Koncentration och längd kan såklart ifrågasättas men det som bjuds är riktigt gott och välgjort. Vi vill gärna se att det här vinet rundas av i en hygglig källare några år då eken känns något utanpåliggande och syran och frukten något kantig.

2011 Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires

Region: Bourgogne
Producent: Joseph Deshaires
Provningsdatum: 2013-02-13
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Det här vinet köptes i syfte att hälla i musselsoppan men givetvis är vi tvungna att smaka ett glas också. I munnen får vi en riktigt platt och fadd smak, helt utan fräschör. Lite mandel och päron tittar fram, det är allt. Vi letar febrilt efter lite Bourgognemineral men allt vi hittar är en svag ton av Samarin. Eftersmaken är tunn men samtidigt fet på ett slags konstruerat vis. Det här duger verkligen inte, inte ens i sin prisklass, och fungerar dessutom med sin dåliga syra riktigt dåligt i soppan.