Alla provade viner från appellationen Ahr

Röda viner

2008 Kreuzberg Spätburgunder Trocken

Region: Ahr
Producent: Weingut H.J. Kreuzberg
Provningsdatum: 2011-07-06
Pris: 96 kr

Till vinet >>

Ibland finns det inte så mycket att säga om ett vin. Man hittar varken brister eller förtjänster. Den här Spätburgundern (Pinot noir) är en ett sådant vin. Enkelt men felfritt, okomplext men välgjort. Lite jordgubbar och en helt okej syra går in på pluskontot.

2008 Kreuzberg Spätburgunder Unplugged

Region: Ahr
Producent: Weingut H.J. Kreuzberg
Provningsdatum: 2011-07-06
Pris: 154 kr

Till vinet >>

Weingut Kreuzberg odlar 8,4 ha vindruvor i Ahr. Av dessa är 70% Spätburgunder (Pinot noir). Det här vinet är inte lägesbestämt och består därför av druvor från hela Ahr. Det första som slår oss är att vinet är både koncentrerat och balanserat. Syra, alkohol och frukt samspelar fint i en harmonisk enhet. Vi hittar typiska pinottoner i form av jordgubbar, nypon och hallon. En vackert avvägd ekbehandling skänker djup och nyanser av mjölkchoklad och svart te. Det här är ett bra vin med god smak. Vi kan dock inte lista ut vad "Unplugged" står för.

2009 Mayschosser Burgberg Frühburgunder Trocken

Region: Ahr
Producent: Weingut Sermann-Kreuzberg
Provningsdatum: 2011-07-06
Pris: 144 kr

Till vinet >>

Frühburgunder är en egen druvsort som på naturlig väg har muterat från Spätburgunder (Pinot noir). I vingården Burgberg sydost om byn Mayschoss i Ahr odlas druvorna som detta vin produceras av. Vinet har legat på Barrique, vilket tydligt visar sig i form av diverse julkryddor, choklad och lagårdstoner. Fruktigheten skiner främst igenom i form av jordgubbar. Vinet är helt mjukt men känns välstrukturerat med en frisk syra och bra tryck i eftersmaken. Det här är riktigt välgjort och framförallt väldigt gott även om vi kanske hade önskat få ta del av druvkaraktären lite mer.

2010 Meyer-Näkel Blauschiefer Spätburgunder

Region: Ahr
Producent: Weingut Meyer-Näkel
Provningsdatum: 2013-10-05
Pris: 200 kr

Till vinet >>

Mycket tunn, röd färg med orangea reflexer. Initialt svart, örtig, bränd, nästan defekt doft. Efter luftning öppnar druvtypiska toner av pinotkryddighet, parfym och jordgubbar upp. Ganska klen i sniffet dock och inte helt ren med grön kartighet och rökiga ektoner. Smaken ger oss (efter rejäl luftning) en lite mer sötfruktig upplevelse med bra syra och helt mjuka tanniner. Fin kryddighet och i bakgrunden en härligt sötsyrlig frukt. Detta till trots finns mindre smickrande nyanser av burktomat, örtbeska och cigarettrök. Oavsett om detta kommer från ”Blauschiefer” och uttrycker någon form av ”terroir” så är det störande och ointegrerat i vinet. Vi vill gilla pinot från Ahr men det är banne mig inte lätt.

2009 Meyer-Näkel Blauschiefer Spätburgunder

Region: Ahr
Producent: Weingut Meyer-Näkel
Provningsdatum: 2011-11-18
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Röd färg. Rödbärig doft med nyanser av lakrits, blod, järn och utedass. Inget vidare så här långt. Tyvärr inget lyft i smaken heller. Initialt är vinet nästan spritsigt. Vi får en medellätt sammansättning av röda och svarta bär och lite kärv örtighet. Eftersmaken är ganska tunn men samtidigt eldigt obalanserad. Ett enkelt och inte särskilt gott vin. Måhända gillar vi inte stilen men det här känns bara klent och surt.

2009 Walporzheim Spätburgunder Trocken

Region: Ahr
Producent: Weinmanufaktur Walporzheim
Provningsdatum: 2011-07-06
Pris: 76 kr

Till vinet >>

Att billig Pinot noir (Spätburgunder) blir sällan rolig är ett påstående som ofta bekräftas. Regeln gäller även för detta vin från Ahr. Smaken är mycket enkel med mjuka tanniner och inslag av jordgubbar, lingon och hallon. Klumpiga, obalanserade, gröna toner hävdar sig vilket tyder på att druvmaterialet inte kan ha varit så särdeles seriöst. Trist.

Vita, torra viner

2010 Riesling Spätlese trocken

Region: Ahr
Producent: Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr e.G.
Provningsdatum: 2011-07-06
Pris: 86 kr

Till vinet >>

Traditionsenligt odlas mest Spätburgunder (Pinot noir) i kyliga Ahr. Klimatet lämpar sig dock lika bra för Riesling vilket detta torra vin gjort på spätlesedruvor bekräftar. Vi bjuds på en ungdomlig, sylvass syra med goda fräscha inslag av clementin, citron och en fräsande mineral. Utförandet är rent och fint och längden är riktigt bra. Detta är utan tvekan en mycket välgjord Riesling med viss komplexitet som förmodligen skulle vinna på några års lagring.