Alla provade viner från appellationen Kastilien-León

Röda viner

2005 Cumal

Region: Kastilien-León
Producent: Dominio Dostares
Provningsdatum: 2012-08-11
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Ganska tät, rödblå färg. Doften är generöst fruktig (tänk Kaliforniencabbigt flörtig), lite kalkig med inslag av drottningsylt, vanilj, choklad och söt ek. Smaken är välstrukturerad och fullständigt harmonisk med god syra och lättdrucken strävhet. Skogsbär, blåbär, hallon, vänligt hopkokat med vaniljstång ger ett godisgott avslut. Det här är ett riktigt gott och fruktigt vin som möjligen saknar ett uns komplexitet för att skapa det där extra intresset. Imponerande dock att ett vin med så pass hög ålder känns så pigg och fräsch. Kan säkerligen lagras mycket ytterligare för mer utveckling. Roligt med en udda druva också.

2006 Dehesa La Granja

Region: Kastilien-León
Producent: Bodegas Alejandro Fernandez
Provningsdatum: 2013-10-04
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Vi gillade verkligen 2004an av det här vinet när vi testade den för ett drygt år sedan, vi blir därför väldigt besvikna när vi nu testar 2006an. Den fina balansen mellan de ingående komponenterna är som bortblåst den här gången; frukten är murrig och uttorkad, syran besvärande låg, eken träig och utanpåliggande och över hela skapelsen ligger en besk, eldig dimma av alkohol. Vi har egentligen inga problem med höga alkoholhalter i viner så länge vinet är balanserat men här saknas tyvärr all form av måttlighet vilket gör vinet riktigt svårdrucket.

2004 Dehesa La Granja

Region: Kastilien-León
Producent: Bodegas Alejandro Fernandez
Provningsdatum: 2012-06-09
Pris: 134 kr

Till vinet >>

Mörk, tät, körsbärsröd färg. Doften är fint utvecklad med sina torkade frukter, mörka körsbär och blå plommon. Från faten får vi lakrits, rostad ek och lyxig choklad. Här får man ett rejält djup och komplexitet från första sniffet. Smaken är utvecklad i den fruktiga skolan med härlig koncentration och lyckas bibehålla fräschör och lätthet. Svarta oliver, torkade örter och kaffe kompletterar doftintrycken. Eftersmaken är fullt balanserad vad gäller syra, tanniner och alkohol. Det här är ett riktigt bra vin som känns lagom utvecklat nu men som säkert håller för flera års lagring.