Alla provade viner från appellationen Côtes du Jura

Vita, torra viner

2011 Caveau des Jacobins Chardonnay

Region: Jura
Producent: Fruitière Vinicole d'Arbois
Provningsdatum: 2015-03-28
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Det här vinet har tidigare visat sig vara bäst i sin ungdom då den pigga frukten och vassa syran fått fritt spelrum. Detta gäller även denna butelj som verkligen känns dammig och ofräsch. Mandelkubb och äpplen samsas med en viss mineralitet men syran har mattats av rejält och kan inte ge någon fräschör. Det hela blir platt och smaklöst. Trist med den utvecklingen på bara några år, för detta är i grunden ett riktigt gott vin. Sista flaskan får gå i fisksoppan.

2010 Caveau des Jacobins Chardonnay

Region: Jura
Producent: Fruitière Vinicole d'Arbois
Provningsdatum: 2015-02-27
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Rejält utvecklad smak med frisk men avrundad syra. Frukten har blivit något mer komplex och mogen än det ungdomliga vinets citrussyrliga och äppelgröna variant. Frågan är dock om vi inte väljer det unga vinet med sin energi, fräscha syra och steniga mineral framför det här, visserligen ganska intressanta, men kanske inte så goda, halvoxiderade, något pappkartongiga, åldrade vinet.

2010 Caveau des Jacobins Chardonnay

Region: Jura
Producent: Fruitière Vinicole d'Arbois
Provningsdatum: 2013-11-29
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Begynnande utveckling i den välmatade och harmoniska doften med brynt smör, gula plommon, citruspastiller och lakrisal. Fint syrlig i smaken med rejäl mineralsälta, tät frukt och lite oljig textur. Ett nyansrikt och småkomplext vinbygge framsmidat ur bra råvaror och skickligt hantverkande, som kanske inte ska lagras alltför länge utan snarare njutas i sin relativa ungdom.

2004 Château d'Arlay Blanc Tradition

Region: Jura
Producent: Chateau d'Arlay
Provningsdatum: 2017-10-08
Pris: 219 kr

Till vinet >>

Chardonnay och Savagnin från Jura. Lagrat länge på jästfällningen. Det här är så långt från mainstream man kan komma med sin sherrylika doft; kvitten och mjöl, syra och sälta, svamp, nötter och kåda. Allt i höstäppelboken och snustorr kostym. Vissa gillar skarpt. Vissa avstår påfyllning. Fantastiskt kul att det överhuvudtaget dyker upp på hyllorna ibland.

2016 Naturé Côtes du Jura

Region: Jura
Producent: Domaine L’Aigle á Deux Têtes
Provningsdatum: 2018-10-21
Pris: 259 kr

Till vinet >>

Förväntningar som infrias. Finns det något bättre? Ja det skulle vara förväntningar som överträffas. Och vi rör oss i det häradet här. Fyllig men aldrig klumpig. Frisk men aldrig obalanserad. Det mesta faller på plats med lite tid i glaset. Skrädmjöl och Läkerol Original omfamnar en kärna av passionsfrukt. Kalk och liljekonvalj förgyller. Rent ut sagt svingott från ett nyhetssläpp nära dig.

2014 Naturé Côtes du Jura

Region: Jura
Producent: Domaine L’Aigle á Deux Têtes
Provningsdatum: 2018-01-12

Till vinet >>

Wow, vilket löjligt gott vin. Som en fullmatad Bourgogne med sin fina syra, feta fyllighet, gula frukt och kritiga mineral. Så vitt vi kan bedöma helt icke-oxiderad, vilket vi inte är helt vana vid från Jura. Syrligt och mjukt om vartannat i gommen och en lång, småpepprig eftersmak. Sista decilitern, veckogammal i flaskan, var kanske allra bäst med tydliga äpplen och nära nog vitblommiga övertone.