Alla provade viner från appellationen Madeira (DOC)

Starkviner

NV Barbeito Madeira Rainwater Reserva

Region: Madeira
Producent: Vinhos Barbeito
Provningsdatum: 2016-12-03
Pris: 232 kr

Till vinet >>

Komplex, lätt oxiderad, sältad smak med lager på lager av röda äpplen, aprikoser, sultanrussin, anis och vulkanisk mineral. Vi får en tydlig men balanserad sötma, stor smakrikedom och en fantastisk syra som förlänger smakupplevelsen. På det hela taget är vinet fantastiskt balanserat, elegant och energirikt i en stil som tilltalar de flesta i församlingen. Kan tilläggas att kombon blodpudding och lingon fungerade på ett spännande sätt till vinet. En mycket stor vinupplevelse.

2008 Blandy's Colheita Malmsey

Region: Madeira
Producent: Blandy's
Provningsdatum: 2017-03-05
Pris: 161 kr

Till vinet >>

Ett snyggt hantverk, eller snarare konstverk, med otrolig syra och sötma i knivskarp balans och med oväntat kraftfull frukt. Här finns såklart klassiska noter av dadlar, bränt socker och olika slags nötter men vi upplever också en ungdomligare, tropisk fruktighet som ger vinet rondör och fräschör. Det här vinet dricker vi alla dar i veckan och förundras över den komplexitet och nyansrikedom som bjuds det låga priset till trots. Suveränt lite lätt kylt på egen hand efter maten men lika suveränt till crème brûléen.

2001 Blandy's Colheita Malmsey

Region: Madeira
Producent: Blandy's
Provningsdatum: 2011-02-05
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Brun, väldigt transparent färg. Knäckig, Tawnylik doft med inslag av kola, hasselnöt, fikon och fräsch citron. Smaken är frisk, söt, medelfyllig med extremt balanserad alkohol. Nyanserna drar åt hasselnötter, kola och citrus. Eftersmaken är mjuk och lång. Det här kan vara den bästa Madeira vi har provat. Passar utmärkt till glödhoppor av picklad smågurka och lufttorkad skinka.

NV J.H. Goncalves & C Boal 5 Years

Region: Madeira
Producent: HM Borges
Provningsdatum: 2017-04-04
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Färgen är åt bärnstenshållet, ganska genomsläpplig. Doften ger oss initialt soja och fisksås. Även om man inte kan dofta sig till salt så är det salt i doften (tycker hjärnan). I smaken är det en överraskande fruktig kompott av aprikoser och kumquat och lite bränd knäck. Sötman blir aldrig klibbig (vilket den sällan blir i Madeira tack vare syrorna). Syrorna är fräscha och bär mot ett långt avslut där finsk lakrits, memma och choklad dyker opp. Det nedsatta priset får oss nästan att skämmas.

NV Leacock's Malmsey

Region: Madeira
Producent: Madeira Wine Company
Provningsdatum: 2015-07-18
Pris: 200 kr

Till vinet >>

Mjuk, elegant smak med fin Madeirakaraktär. Candysocker, blommor och salt mineral harmonierar fint med balanserad syra och sötma. Inget snack om att det här vinet levererar en fin vinupplevelse. Inte det mest komplexa eller mest koncentrerade vi har provat från ön men en supersnygg och -god introduktion till det sötstarka Madeira. Priset per helflaska är skrattretande lågt till och med i Systembolagsvaluta räknat. Köp!