Alla provade viner från appellationen Coastal Region

Vita, torra viner

2011 Bellingham Ancient Earth Grenache Blanc

Region: Western Cape
Producent: Douglas Green Bellingham
Provningsdatum: 2012-12-24
Pris: 89 kr

Till vinet >>

En för oss lite udda Rhônedruva som i det här fallet har odlats i Sydafrika. Det här exemplaret har lite piggare syra än normalt vilket gör att de lite vaxiga, fatfeta, alkoholvarma tonerna känns balanserade. Bra med tropisk frukt som papaya och mandariner, viss blommighet samt en lite bitterbesk mandelton. Ett småintressant, välgjort vin som kanske med sin fylliga tyngd passar bäst till en stekt fisk. Hyfsat svårgissat i en blindprovning.

2013 Hartenberg Tenacity Riesling

Region: Western Cape
Producent: Hartenberg Estate
Provningsdatum: 2016-02-12
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Nyligen provat och de goda omdömena består. Denna gång testade vi blint och visst är det ett otypiskt och svårt vin att gissa på. Rejält, vaxig fyllighet med bra umpf i det alkoholvarma avslutet. Generöst av söt, solmogen frukt av typen persikor, apelsiner, i sockerlag inkokta gula päron och rosenkvitten. Fin kryddighet och rökighet (mineral?) förgyller helheten även om vi kanske hade önskat oss en lite vassare syra för balansens skull. Ett egensinnigt och nyansrikt vin med koncentration och föredömlig torrhet.

2013 Hartenberg Tenacity Riesling

Region: Western Cape
Producent: Hartenberg Estate
Provningsdatum: 2015-11-25
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Ganska långt ifrån den lätta, eleganta, mineraliska Riesling vi är vana vid att konsumera men i sin genre är det här ändå ett väldigt gott vin. Rejält, vaxig fyllighet med bra umpf i det alkoholvarma avslutet. Generöst av söt, solmogen frukt av typen persikor, apelsiner, i sockerlag inkokta gula päron och rosenkvitten. Fin kryddighet och rökighet (mineral?) förgyller helheten även om vi kanske hade önskat oss en lite vassare syra för balansens skull. Hur som helst ett egensinnigt och nyansrikt vin med koncentration och föredömlig torrhet. Rekommenderas för den som vill vidga sina vyer eller för den som bara vill ha ett riktigt gott vin.

2016 Rall White

Region: Western Cape
Producent: Rall Wines
Provningsdatum: 2018-12-15
Pris: 279 kr

Till vinet >>

Friskt och fräscht med tropisk frukt, honung och smöriga popcorn. Otroligt fin, solmogen frukt som mynnar ut i en mineralisk svans. Knastertorrt med viss fruktsötma och en ekton som snarare förgyller än stör. Riktigt gott och koncentrerat.

Roséviner

2011 Mulderbosch Rosé

Region: Western Cape
Producent: Mulderbosch Vineyards
Provningsdatum: 2012-07-14
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Det här brukar vara en stabil rosé i den lite frukttätare stilen och 2011an är inget undantag. Färgen är lite mer rödvinskraftig än vad vi är vana vid. Doften är tät av röda och svarta vinbär med stråk av citrus och känns ganska druvtypisk i all sin enkelhet. Smaken är rik och saftig i fruktig stil med goda syror och ungdomlig citrusfräschör. Vi får svarta vinbär och granatäpplen och en liten stram örtighet på slutet. Ett enkelt men trevligt vin som passar både på egen hand och till de lite rejälare rätterna av kyckling.