Alla provade viner från appellationen Penedés (DO)

Röda viner

2003 Chateldon Reserve

Region: Katalonien
Producent: Pinord Wines & Cavas
Provningsdatum: 2011-12-17
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Röd, medelintensiv färg. Stor, frisk, fruktig doft med inslag av mint, paprika, svarta vinbär och kaffe. Druvtypiskt så det förslår alltså. Smaken är fyllig och frisk med bra tanniner. Utförandet är stramt och elegant, nära nog Bordeauxiskt, med inslag av mint, paprika och svarta vinbär. Det här vinet har fortsatt potential men är redan nu väldigt harmoniskt.

2003 Torres Mas La Plana Cabernet Sauvignon

Region: Katalonien
Producent: Miguel Torres
Provningsdatum: 2011-03-05
Pris: 249 kr

Till vinet >>

Röd färg. Saftig, lättillgänglig doft med inslag av körsbär, viol, stall och kalk. Riktigt sval, skön, lockande nos. Smaken är mjuk, balanserad med nedslipade tanniner i saftig, stallig stil. Inslag av torkad frukt och körsbär i fräsch kostym. Ett mer än stabilt, väl utvecklat vin som vi gärna dricker nu. Någon är mer än överväldigad, men de flesta är bara riktigt imponerade och nöjda. Det gissas halvblint på Nebbiolo eller Sangiovese.

Vita, torra viner

2015 Silencis

Region: Katalonien
Producent: Raventos I Blanc
Provningsdatum: 2017-01-13
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Vi är inga direkta fan av spanskt bubbel så med Cavadruvan nummer ett, Xarel-lo, i glaset är förväntningarna inte skyhöga. De höjs inte heller av det bleka, grumliga som hälls upp i glaset. Doften är dock lite roligare med tutti frutti, Piggelin, päronsplit och citron. Smaken ger mer citrus och ett svagt mineraliskt skimmer. Otroligt enkelspårigt och nära på tunt i avslutet men samtidigt gott och uppfriskande. Och skönt att slippa bubblorna ibland.