Alla provade viner från appellationen Barbera d'Asti (DOC)

Röda viner

2016 Asinoi

Region: Piemonte
Producent: Azienda Agricola Carussin
Provningsdatum: 2018-01-20
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Lätt, kolsyrakittlande munupplevelse med sura körsbär och röda vinbär. En avlägsen nyans av choklad och en mer närvarande stallton ger mer komplexitet. Det här är ett svingott, lättklunkat vin med föredömligt låg alkholhalt. Upplevelsen påminner inte så lite om bra gamay från Beaujolais.

2007 Ca' di Pian Barbera d'Asti

Region: Piemonte
Producent: La Spinetta
Provningsdatum: 2011-08-13
Pris: 182 kr

Till vinet >>

Typiskt tät, rödblå färg. Fruktpackad, sötbärig smak med gräddig, chokladig, lakritsosande ek. Några exempel ur fruktkorgen: moreller, blåbär, lingon. En kalkig doft återfinns också. Tänk nyligen vågsköljd havstulpan. Smaken är syrahögt syrlig med stabila men avrundade tanniner. Frukten är ganska söt med drag av sockerinlagda körsbär. Lakrits, lagerblad och te kompletterar. Det här är ett ungdomligt, lite småklumpigt vin som kanske behöver några år i källaren för att stabilisera sig. I nuläget känns det lite tröttsamt och ger ingen större wow-upplevelse.

2015 Montebruna Barbera d'Asti

Region: Piemonte
Producent: Braida di Bologna Giacomo
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 169 kr

Till vinet >>

En ny fin årgång av vinet där det mesta är på plats för att skapa klockren drickbarhet; höga syror, avrundade tanniner, finstämd, sval frukt och en lagom dos ek. Blåa och röda bär dominerar tillsammans med en mjuk örtighet. Nyansrikt och komplext men framför allt otroligt gott att smutta på lite lätt nerkylt.

2014 Montebruna Barbera d'Asti

Region: Piemonte
Producent: Braida di Bologna Giacomo
Provningsdatum: 2016-11-26
Pris: 159 kr

Till vinet >>

En fantastiskt fin Barbera med skyhöga syror, avrundade tanniner, rejäl men finstämd frukt och en alldeles lagom dos ek. Blåbärskorgen är full och visst har det slunkit med ett och annat lingon och kanske även lite harsyra och gökört. Körsbär ger ursprung tillsammans med en svag nyans av russin och salvia. Nyansrikt, komplext men framför allt otroligt gott att smutta på lite lätt nerkylt.

2016 Sanpansè Barbera d’Asti

Region: Piemonte
Producent: Fratelli Rovero
Provningsdatum: 2019-01-12
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Nyligen provat och mycket känns igen. Möjligen är den här flaskan lite piggare i frukten och vinet överlag mer harmoniskt. Vi pratar dock fortfarande om ett ganska enkelt vin i matorienterad stil utan större ambitioner att chockera eller imponera. Fatat med mjölkchoklad och nyhyvlad ekplanka vilket döljer den jordgubbsdrivna fruktigheten något. Blåbär, plommon, körsbär och lingon tittar fram. Bra klös i syra och strävhet piggar upp.

2016 Sanpansè Barbera d’Asti

Region: Piemonte
Producent: Fratelli Rovero
Provningsdatum: 2018-12-14
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Fatat med mjölkchoklad och nyhyvlad ekplanka vilket döljer den jordgubbsdrivna fruktigheten något. Blåbär, plommon, körsbär och lingon tittar fram men helhetsintrycket blir lite dammigt. Bra klös i syra och strävhet vilket piggar upp. Eftersmaken är tunn och kort men ändå ganska gott. Vinet känns matorienterat,