Alla provade viner från appellationen Monferrato (DOC)

Röda viner

2010 Corniolo Livio Pavese

Region: Piemonte
Producent: Livio Pavese
Provningsdatum: 2017-05-06
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Favorit i repris, denna gång blint. Ursprunget är givet med rosor och körsbär. Vi får en fint kryddig, medelfyllig, ganska mjuk upplevelse med en hel del komplexitet och nyanser. Vi förundras åter hur vinet kan vara så vitalt efter så pass många år på flaska (relativt prisklassen). Svarta vinbär, blodapelsin, Coca cola och rostad ek bygger på upplevelsen. Ett mycket bra vin. Gott.

2010 Corniolo Livio Pavese

Region: Piemonte
Producent: Livio Pavese
Provningsdatum: 2017-02-11
Pris: 130 kr

Till vinet >>

Genom näsborrarnas mynning letar sig en läderbomb vilken kort därefter exploderar i undervegetation, tobak, bigarråer och rostiga spikar. Elegant och komplext så långt med tydlig adress från Barberan och fint ackompanjemang av de franska druvkompisarna. Smaken är mjuk och utvecklad med läskande mineralitet, fint avrundad frukt och återhållsam ekbehandling. Här hittar vi personlighet och tydligt budskap för inga pengar alls. En avlägsen aning av russin berättar för oss att drickfönstret håller på att stängas. Ingen jättepanik dock.

2012 Di Fatto Monferrato Luigi Tacchino

Region: Piemonte
Producent: Tacchino di Tacchino Romina
Provningsdatum: 2016-06-27
Pris: 144 kr

Till vinet >>

Tät, blåröd, ung färg. Smaken är uppbyggd av kokos, kakao, mörk frukt och viss blommighet. Texturen är fyllig, frisk och sträv i tät, koncentrerad stil. Viss alkoholvärme men knappast så det stör. Ett torrt, stramt och oflörtigt vin som ber om ytterligare lagring. Strukturmässigt på gränsen till stort. Extremt mycket vin för pengen.

2013 Il Bacialé Barbera Monferrato

Region: Piemonte
Producent: Braida di Bologna Giacomo
Provningsdatum: 2017-02-01
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Knallröd färg som släpper igenom en hel del av led-lampans sken. På nosen drösvis med körsbär och tillhörande kärnor, salvia, lakrits och grusväg. Generöst och rejält så långt med elegant ambition. Smaken harmonierar fint med doftintrycken och ger ger rik, syrlig frukt med krämig chokladmousse från ekfaten. Balans och måttlighet upprätthålls genom bra syror och en närvarande men sammetslen tanninstruktur. Komplementdruvorna ger Barberan tyngd och maffighet och känns berättigade i detta sammanhang. Ett riktigt gott och välgjort vin som vi gärna dricker igenom även om Braidas rena Barbera d'Asti Montebruna föll bättre i gommen med sin svalare och mindre fruktsöta stil.