Alla provade viner från appellationen Kalifornien (State appellation)

Röda viner

2016 Noble Vines 337

Region: Kalifornien
Producent: Noble Vines
Provningsdatum: 2018-12-19
Pris: 119 kr

Till vinet >>

En syltig vaniljbomb med snäll cabernetfrukt, långt ifrån vad vi är vana vid. Upplevelsen är röd- och svartbärig, mycket mjuk och med fatiga mjölkchokladtoner. Till en början gott men efter hand tröttsamt och opersonligt.

Vita, torra viner

2010 Gnarly Head Viognier

Region: Kalifornien
Producent: Gnarly Head Cellars
Provningsdatum: 2011-06-24
Pris: 85 kr

Till vinet >>

Om sanningen ska fram så är vi rätt trötta på Viognier vid det här laget. Den hypade druvan får sällan den komplexitet, elegans och fräschör som vi gärna ser som ingredienser viner. Det här vinet bjuder åtminstone på en acceptabel syra och en tropisk fruktighet som gör det drickvänligt på egen hand men även till den maffiga räkmackan. Färgen är ljust blekgul. Doften ger tydliga toner av citrus och aprikos i ungdomlig stil men kanske inte så mycket mer. Smaken som följer ger samma nyanser med aningen mer druvtypiska toner av blommor, kryddor och en liten oljig, fet textur. Ett fullt godkänt vin, till och med ganska gott, om än väldigt enkelt och rättframt

2012 McManis Viognier

Region: Kalifornien
Producent: McManis Family Vineyards
Provningsdatum: 2014-07-07
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Vinet är druvtypsikt med vita blommor och tropiska frukter. Lägg därtill en lätt rökig ekfatsbehandling. Smaken är smörfet fet och är drag av stenfrukt. Men med typiskt låg syra. Vi klunkar gärna i oss vinet till lämplig mat, vid tillfället Butter Chicken från den lokala indiern. Efter den lyckade kombinationen med mat faller dock vinet platt och blir snabbt tråkigt. Också det typiskt för Viognier i den här prisklassen.

Söta viner

2013 Beringer Moscato

Region: Kalifornien
Producent: Beringer
Provningsdatum: 2015-08-14
Pris: 77 kr

Till vinet >>

Oj så enkelspårigt och närmast vattnigt med fläderblom och tvålighet. Och oj så gott med fräsch syra och balanserad sötma. Det här vinet är närmast omöjligt att analysera på något annat sätt än att det är väldigt gott och läskande, välkylt i stora klunkar. Och vem sa att jänkarna bara kunde göra alkoholtyngda fruktmonster? Här landar vi på tysk nivå med 8,5%.