Alla provade viner från appellationen Russian River Valley (AVA)

Röda viner

2010 Foppiano Vineyards Petite Sirah

Region: Kalifornien
Producent: Foppiano Vineyards
Provningsdatum: 2015-01-11
Pris: 147 kr

Till vinet >>

Druvjuicig smak med sötfruktighet och frisk syra som stadgar upp. Mulligt alkoholfyllig och generöst välmatat samtidigt med mintig fräschör och god romrussin- och tobakskrydda. Eftersmaken är ganska lång och komplex. Ett lite udda och roligt vin att sippa på, på egen hand eller till långkokta köttgrytan.

2009 Marimar Estate Pinot Noir

Region: Kalifornien
Producent: Marimar Torres
Provningsdatum: 2014-06-27
Pris: 299 kr

Till vinet >>

En inbjudande bukett av orientaliska kryddor, muskot, granatäpple, röda bär, mogna jordgubbar, körsbär och fatkaraktär möter doftsinnet. Även utvecklade toner av kaffe och läder kan skönjas. Texturen är smekande mjuk och elegant. I smaken känner man dessutom lite vanilj men ekbehandlingen är mycket elegant och vinet blir aldrig syltigt. En enorm längd och lager på lager av intryck och ett för närvarande vidöppet drickfönster för årgången gör att vi beordrar inköp av de flaskor som finns kvar på Monopolet.

Vita, torra viner

2008 Taft Street Russian River Valley Chardonnay

Region: Kalifornien
Producent: Taft Street Winery
Provningsdatum: 2011-01-29
Pris: 135 kr

Till vinet >>

En i alla bemärkelser gul färg. Initialt möter näsan en tydlig mineral som drar åt det rökiga hållet. Frukten är tropisk, de typiska aromerna av ananas och passionsfrukt är tydliga. Lite citrus och päron ger fräschör. Vi smakar och känner en munrund fyllighet, ännu mera rök, lite brända popcorn och en nötighet vi inte kände i doften. En bivaxlik smak ger ett lite sött intryck och med luftning tillkommer tydlig ek och pepparkrydda. Vinet är gott och balanserat och mycket ursprungstypiskt men saknar ändå något för att vi ska hjula av glädje. Kanske kunde syrorna varit mer påtagliga? Det är mycket ek och malolaktisk jäsning. Vinet kräver mat och fungerar utmärkt till chili och räkpastan. Även den milda Fol-epi-osten fungerar bra som ackompanjemang.