Alla provade viner från appellationen Coteaux d'Aix-en-Provence

Röda viner

2007 Château Vignelaure

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2018-02-11
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Utvecklat såklart med jordighet, rotfrukter och peppar. Superharmonisk i smaken med mjuk örtighet, sval blå frukt och silkiga tanniner. Mintig eftersmak med korinter som börjar närma sig russin. Faten har jobbat sig in fint i vinet och förgyller snarare än stör. Stilen är robust men ärlig och vinet har personlighet nog att hålla intresset vid liv. Den här flaskan känns betydligt mer inspirerande och vital än den förra som vi drack för tre år sedan. Smått imponerande faktiskt.

2007 Château Vignelaure

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2015-02-20
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Röd, tät färg med viss utveckling. Doften är svart, murrig, robust och fruktig med inslag av svarta vinbär, torkad frukt, undervegetation, svamp och rostigt järn. Smaken är härligt frisk och medelfyllig i fruktig stil med en hel del lakrits, jord och torkad frukt. Ganska slank och fin med bra balans, längd och kraft men kanske inte jättespännande trots allt. Vi saknar det lilla extra för att vinet ska kännas riktigt stort.

2006 Château Vignelaure

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2018-05-13
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Torr, utvecklad smak i frisk, sval stil. Nyansrikt med plommon, cassis, lingongrädde, viss blommighet och köttiga toner. Stramt, gott och väldigt fint utvecklat utan att för den skull vara ett stort vin. Dags att dricka upp årgången tycker vi.

2006 Château Vignelaure

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2017-06-16
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Utvecklat såklart men på rätt sida russingränsen. Vi får en komplex kompott av körsbär i likör, moreller, korinter, plommon, tobak, rostad ek och en viss sälta. Nyansrikedomen till trots är det ändå helheten och den sammansatta harmonin som är grejen med det här vinet. Stilen är rustik och fyllig med viss hetta i avslutet, något som styrs upp fint genom pigga syror och en cabernetmintig fräschör. Mycket stabilt och gott.

2005 Château Vignelaure

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2017-01-14
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Det här är en fullständigt magisk flaska av vinet och årgången i fråga. Mitt i kryssribban mellan det fruktiga och utvecklade. Ungdomlig spänst och komplex mognad slåss om utrymmet i glaset och bildar tillsammans en nyansrik men enhetlig upplevelse. Syrliga körsbär, svarta vinbär, provencalska örter och oliver sammansvetsat med jord, höstlöv, skinnbrallor, mockajacka och vilda, svettiga, kolsvarta hästar. Det är svårt att sätta ord på helhetsupplevelsen. Vi gör det ändå. Det här är anledningen till varför man provar vin efter vin efter vin. Varför man lagrar vin. Varför man köper flera flaskor av samma vin. En flaska kvar.

2005 Château Vignelaure

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2016-01-30
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Tät, röd färg trots begynnande ålder. Doften är superkomplex med fantastiskt utvecklad palett. Söta bär, lyxig parfym, godissyrlighet och knäckig fruktighet om vartannat i en harmonisk helhet. Smaken är frisk, fortfarande lite sträv med kryddighet i saftig, medelfyllig stil. Här har vi ett vin som har åldrats extremt väl och med ålder blivit något helt annat än det unga, lite vresiga vinet. Rustika nyanser har ersatts av elegans och finstämdhet. Vinet borde vara på sin topp nu eller ett år framöver.

2005 Château Vignelaure

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2013-06-21
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Något utvecklad med avrundade tanniner och en fruktighet som börjar dra åt det torkade slaget. Vinet är rent och fint med god syrlighet och väl integrerade eknyanser. Örtiga, peppriga, mineraliska toner i eftersmaken skänker elegans och personlighet. Vi gillar verkligen det här vinet redan nu men håller nog tassarna borta från övriga flaskor ett par år till för mer utveckling.

2003 Château Vignelaure

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2011-08-03
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Ganska genomskinlig, hallonröd färg med spår av brunt. Doften är avgrundsdjup och komplex i stallig, pepparkakskryddig, exotisk stil och har en fin utveckling. Smaken ger rejäla tanniner och en syra som får gommen att vattnas. Körsbär och mandelmassa ackompanjerar en välavvägd ek på ett snyggt sätt. Härlig längd, fin balans mellan alkoholfyllighet och elegant transparens. Ett fruktansvärt gott vin helt enkelt.

1999 Château Vignelaure

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2014-06-20
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Frisk, utvecklad, pepprig, komplex smak med inslag av torkad frukt, aprikoser och choklad. Smaken är frisk, utvecklad och komplex med silkeslena tanniner. Inslag av körsbär, plommon och viol. Otroligt välstrukturerat och gott men kanske något ett par, tre år förbi sin absoluta peak?

1999 Château Vignelaure

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2011-05-08
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Röd färg med viss utveckling. Doften är rik och inbjudande i kryddig, utvecklad, varm stil. Vi hittar hallon, kirschwasser, tobak och stall. Smaken ger oss behagligt mjuka tanniner, goda syror och fullmatade smaker i mustig, utvecklad stil. Körsbär, nyponsoppa och rostad ek. Ett perfekt moget vin med härligt syrlig fräschör som förmodligen inte blir bättre med ytterligare lagring. Det kan vara flaskvariation men buteljen vi provade för ett drygt halvår sedan hade ytterligare lite tryck i frukt och eftersmak.

2008 Clos des 3 Sources

Region: Provence
Producent: Clos des 3 Sources
Provningsdatum: 2011-06-02
Pris: 95 kr

Till vinet >>

Färgen är blåröd, inte jättekompakt. Näsan ger en härlig hallonbärighet med djupt inbakade ekfatstoner av muskot, choklad och eneträ. Sniffet ger även lakrits, svarta vinbär, jordgubbar och torkade örter. Smaken ger ungefär samma intryck som doften, alltihop inbakat i en fin syra, ganska snälla, drickvänliga tanniner och en medelfyllig kropp med riktigt bra balanserad alkohol. Det här är ett riktigt snyggt hantverk där de ingående druvorna samspelar snarare är försöker konkurrera med varandra. Inte superkomplext men klart köpläge om man vill ha ett drick färdigt rödtjut, exempelvis till ostfyllda lövbiffsrullarna med grönpepparsås.

Roséviner

2015 AIX Rosé

Region: Provence
Producent: SRL Maison Saint Aix
Provningsdatum: 2016-06-17
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Smultron, apelsin, hallon, ramslök och kalkmineral hejvilt om vartannat i ett hav av friska syror och fruktig medelfyllighet. Bra koncentration och rätt igenom ett riktigt gott vin i torr, lagom fruktig stil. Kraftfullt och samtidigt elegant och personligt. När rosé är så här blir vi glada.

2016 Château Vignelaure Rosé

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2017-06-04
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Vi dricker sällan rosé. Men såhär på försommaren rycks vi med och poppar en vackert ljusrosa sydfransk blend. Vi får ett seriöst vin med stenfrukt och en fin grapebeska. Vinet upplevs helt torrt och är somrigt läskande. Vi besväras ändå av en liten tvålighet som vi så ofta upplever i roséviner. Kanske är det ovanan hos oss, kanske är det avsaknaden av tanniner och/eller krispiga vitvinssyror.

2011 Château Vignelaure Rosé

Region: Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2013-04-26
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Färgen är ganska ljus med orangerosa nyans. Doften är ung och pigg med lite rödbäriga inslag. Rent och fint utan alltför många nyanser att fördjupa sig i. Smaken ger en balanserad fräschör som med näppe klarar att balansera en ganska rejäl oljig fyllighet. Det här är ett ganska välmatat rosévin med bra koncentration. Associationerna drar åt smultron och våta stenar. Inget jättestort vin men intressant, gott och jättefint balanserat. Rekommenderas varmt.

2011 Coteaux d´Aix en Provence Gassier

Region: Provence
Producent: Château Gassier
Provningsdatum: 2012-06-22
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Laxrosa färg. Ung, fräsch doft med nyanser av apelsin, smultron, rosmarin och våta stenar. Smaken bjuder på en ganska smakfull kombination av örtbeska och söta, röda bär. Syran är frisk och bär upp smakerna fint. Det här är varken jättekomplext eller jätteenkelt utan bara ganska gott och välgjort.