Alla provade viner från appellationen Côtes-du-Rhône

Röda viner

2010 Côtes du Rhône Mon Coeur

Region: Rhône
Producent: Jean-Louis Chave Selection
Provningsdatum: 2013-11-19
Pris: 138 kr

Till vinet >>

Härligt sval, moget körsbärsbärig smak med balanserad syra och visst grepp i strävheten. Mörka bär, örter, viss blommighet och en lätt mineralsälta i samararbete med rostade ektoner ger ett hyfsat komplext vin. En liten alkoholvarm ton i avslutet är knappast störande, snarare avslöjar det ursprung. Det här är egentligen inte så mycket att orda om mer än att vi har att göra med ett riktigt gott vin med balans och elegans, gott att smutta på i sin ungdom.

2013 Les Dauphins Côtes du Rhône Reserve

Region: Rhône
Producent: Cellier des Dauphins
Provningsdatum: 2014-06-13
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Skönt fjäskig smak med rejäl, kryddig ek, mjuka tanniner och extraherad, men inte överdrivet söt frukt. Ändå fräsch och pigg med syrliga körsbärssyror och frisk örtighet. Gott och okomplicerat. Perfekt till syrliga risotton med Saltimbocca.

2010 Terre de Mistral

Region: Rhône
Producent: Les Vignerons d'Estezargues
Provningsdatum: 2012-11-03
Pris: 67 kr

Till vinet >>

Fruktig, lite bränd, alkoholfyllig smak i typiskt örtig, kryddig, småsträv stil. Vi bjuds på mörka bär, en något klumpig ek och lagerblad. Balansen upplevs trots allt som god och fruktigheten är generös. Passa riktigt fint till opretentiösa kalopsen med syrliga tillbehör.

2009 Terre de Mistral

Region: Rhône
Producent: Les Vignerons d'Estezargues
Provningsdatum: 2011-03-10
Pris: 67 kr

Till vinet >>

Röd färg med blå nyans som andas ungdomlighet. Doften är generöst bärig med fokus på röda söta sådana. Lite instick av peppar, torkade örter och viss ekchokladtoner väcker intresset rejält. Smaken är medelfyllig med fina syror och lätt eldighet. Härlig bärighet i form av jordgubbar och hallon med en lätt örtkärvhet och ett uns rostad ek. En mjuk med redig strävhet ger stadga åt strukturen. Den lite klena koncentrationen till trots tycker att det här är ett mycket gott vinbygge i lättillgänglig, drickfärdig stil. Varför inte till köttfärssåsen en regnig torsdagskväll i mars?

Vita, torra viner

2013 Côtes du Rhône Le Vent Blanc

Region: Rhône
Producent: Jean-Luc Colombo
Provningsdatum: 2015-06-21
Pris: 97 kr

Till vinet >>

Ljust gul och klar färg. Doften levererar både vita blommor och kalksten, samt något parfymerat som vi tolkar som mysk. I munnen landar vinet åt det fylliga och munrunda hållet, dock utan att bli platt. Balanserande och välbehövliga syror (citrus) finns på rätt plats. Helhetsintrycket blir ändå enkelt men helt korrekt. Vi häller vinet i fiskgrytan och njuter även några glas därtill men avstår nog vidare Clairette-äventyr.

2015 Domaine Grand Romane Blanc Côtes du Rhône Pierre Amadieu

Region: Rhône
Producent: Pierre Amadieu
Provningsdatum: 2016-06-18
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Avrundad men inte klen syra ger stadga åt en i övrigt puréfet textur. Aprikoser, gula krusbär, plommon, inlagda päron och mineral slåss om utrymmet i glaset. Piggt, ungt, koncentrerat och på det hela taget väldigt imponerande. Är det här så bra en vit sydrhônare kan bli?

Roséviner

2018 Elkjaer Amiel Rosé

Region: Rhône
Producent: Elkjaer Amiel L'Earl Sylvanus Eram
Provningsdatum: 2019-07-19
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Fruktdriven med allsköns röda bär som bärs upp av fräscha syror. En nästan torr upplevelse med örtig twist och viss stenighet i eftersmaken. Gott men vi gillar lite lättade rosé som drar mer mot vitt vin. Något enkelspårigt.