Alla provade viner från appellationen Taurasi (DOCG)

Röda viner

1999 Radici Taurasi Riserva

Region: Kampanien
Producent: Mastroberardino
Provningsdatum: 2014-08-17
Pris: 226 kr

Till vinet >>

Färgen är tät och röd med svart kärna. Doften bjuder på utvecklade, likörlikt söta nyanser av röda bär, plommon, punchpraliner, mjölkchoklad, sötlakrits, muskot och söt tobak. Smaken bjuder på en italientypiskt syrlig körsbärssyra med stadiga och något uttorkade tanniner. Rejäl utveckling med russin, korinter, burktomat, choklad och kaffe. Som vanligt ett ytterst välstrukturerat och komplext vin med stor nyansrikedom. Kanske har den här flaskan åldrats något för snabbt för att vi ska tappa hakorna alldeles dock.

1997 Radici Taurasi Riserva

Region: Kampanien
Producent: Mastroberardino
Provningsdatum: 2014-06-07
Pris: 295 kr

Till vinet >>

Röd färg med orangebruna nyanser mot kanten. Mogen, bärig, lite animalisk, återhållsam doft med kola- och kaffenyanser. Misstänkt defekt genom lite unkenhet och avsaknad av fräschör. Smaken är något öppnare med fin, ren solmogen rödbärighet. Stalltonerna finns där liksom en påtaglig vulkanisk mineralitet eller kanske snarare cigarrlåda. Den störande unkenheten återfinns även i smaken och vi misstänker att alldeles för varm lagring kan ställas till svars för detta. Trist.

2001 Terredora Taurasi Campore

Region: Kampanien
Producent: Terredora
Provningsdatum: 2011-06-04

Till vinet >>

Röd färg med svart kärna och något brun kant. Varm, stallig, utvecklad, oemotståndlig, nära nog komplett, mycket komplex doft med inslag av plommon, fikon, torkad aprikos, pepparkakor, korinter och russin. Smaken är sträv, frisk men balanserad i småsöt, fullbodied stil. Fruktiga, utvecklade inslag av körsbär, russin, soltorkad tomat, muskotnöt och… utedass. I positiv bemärkelse. Avslutet är lite eldigt och pepprigt. Ett supergott vin i den koncentrerade, välstrukturerade stil. Torde hålla ett decennium till.