Alla provade viner från appellationen Brunello di Montalcino (DOCG)

Röda viner

2001 Brunello di Montalcino

Region: Toscana
Producent: Col d'Orcia
Provningsdatum: 2014-05-23
Pris: 254 kr

Till vinet >>

Brunröd färg. Stor, fruktig och ekchokladig doft med körsbär, äppelpaj med kanel, Coca Cola, rosor, svartpeppar och te. Smaken är stor, fruktig och fyllig med superb utveckling. Toner av körsbär, tranbär, läder och en rejäl dos ekfat. Ett modernt stylat vin som har klarat lagring riktigt bra. Intakt energi och bra längd.

2010 Brunello di Montalcino Annata Il Poggiolo

Region: Toscana
Producent: E. Roberto Cosimi s.s
Provningsdatum: 2018-08-06
Pris: 430 kr

Till vinet >>

Tveklöst i ett mycket fint drickfönster just nu även om ytterligare lagring inte är några som helst problem. Avrundat och harmoniskt, utvecklat såklart men fortfarande energiskt och fräscht. Vi får bruna nyanser av mocka, höstlöv, tryffel och jord men också frukt i skepnad av korinter, tranbär och torkade jordgubbar. Viss blommighet och parfymerade övertoner ger djup och finess. Det var länge sedan vi drack ett så nyanserat och samtidigt sammansatt vin. Komplext är bara förnamnet, speciellt efter några timmars luft. Stort på egen hand eller till köttgrytan med potatispurén.

2010 Brunello di Montalcino Casanova di Neri

Region: Toscana
Producent: Casanova di Neri
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Fint fruktig smak med balans vad gäller ek och syra. Otroligt välstrukturerat och koncentrerat med körsbär, nötter, stall och mineraler. Helt klart drickbar redan nu efter lite luftning. Supergott.

2009 Brunello di Montalcino Poggio Nero

Region: Toscana
Producent: Mare Magnum
Provningsdatum: 2015-06-26
Pris: 171 kr

Till vinet >>

Oluftat beter sig det här vinet torrt, stramt, strävt, kärvt och syrligt. Dessutom stör en ganska chokladsmetig ek helhetsintrycket. Smaken lugnar ner sig efter lite tid i glaset och ger oss syrliga körsbär, Coca cola, tobak, mocka och en lätt stallighet. Kanske har vi inte smaklökarna med oss just denna dag men vi tycker absolut att det här vinet underpresterar rejält i sin prisklass. Oharmoniskt.

2010 Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino

Region: Toscana
Producent: Castiglion del Bosco
Provningsdatum: 2016-01-16
Pris: 219 kr

Till vinet >>

Röd, ganska ljus och genomskinlig färg. Ungdomlig doft med röda bär och kalk samt en hel del ek i form av smörkola och vanilj. Smaken är stram och frisk med främst körsbär och marsipan. Det här är ett läskande och lättklunkat vin men oj så knutet och oförlöst i nuläget. Strukturen finns onekligen för lagring och frågan är om man inte ska peta ner några flaskor av vinet i källaren.

2007 Quercecchio Brunello di Montalcino

Region: Toscana
Producent: Quercecchio
Provningsdatum: 2013-05-03
Pris: 180 kr

Till vinet >>

Sval, helt mjuk, fint bärig smak med rosor, jordgubbe, violgodis, farinsocker, körsbär, färsk tobak och lim. Ett gediget vin i traditionell stil med stor nyansrikedom och superb drickbarhet. Det här återvänder vi gärna till.