Alla provade viner från appellationen Carneros ~ Los Carneros (AVA)

Röda viner

2011 Buena Vista Carneros Pinot Noir

Region: Kalifornien
Producent: Buena Vista Winery
Provningsdatum: 2014-08-15
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Kanske onödigt att nämna, men i det här fallet måste det sägas, vinet öppnar upp och vinner något enormt på att få lufta loss länge. Från att flaskan initialt kunde misstänkas innehålla en syltig och endimensionell Nya världen-pinot utvecklas innehållet under några timmar till en intressant och seriös vinupplevelse. Vi får visserligen den typiska mogna frukten med jordgubbar och körsbär inbäddat i en sekundärkryddig ekfatsbehandling. Men sedermera infinner sig en stramare karaktär med violblom och nypon och mineral i avslutet. Vi får även vit choklad och mynta. De här lagren av nyanser överraskar i en såpass ”billig” Pinot. Vinet är balanserat och har en bra längd. Gillar man Kalifornien-pinot och inte vill tömma hela plånboken kan vi rekommendera det här. Men om man vill ha ”allt” som Buena Vista kan leverera får man slanta upp minst den dubbla pengen.

2008 MacRostie Carneros Pinot Noir

Region: Kalifornien
Producent: MacRostie Winery and Vineyards
Provningsdatum: 2011-11-18
Pris: 176 kr

Till vinet >>

Röd färg, ganska fyllig. Komplex, maffig, hösten doft med inslag av multen undervegetation, söta bär, rostad ek, korinter och andra julkryddor. Fyllig, kryddig smak med bra tanniner och god syra. Inslag av söta röda bär och diverse ektoner. Ett väldigt gott vin med superb balans. Generösa, lyxiga ektoner som kanske delvis döljer en något varm frukt.

2005 Robert Sinskey Vineyards Cabernet Franc

Region: Kalifornien
Producent: Robert Sinskey
Provningsdatum: 2011-06-18
Pris: 265 kr

Till vinet >>

Jämförelsen med originalet är alltid oundvikligt när man testar röda Bordeaux- eller Loiredruvor. Denna gång är det en vingårdsbetecknad Cabernet franc (nåja, 25% sauvignon också) från Carneros i Kalifornien som karafferas. Färgen är oxblodsröd och faktiskt inte jättetät. Näsan ges en rejäl powersniff, såklart, med massor av delikata, söta ektoner såsom vanilj och lakrits. Fruktigheten består av svart vinbärssylt, viol, nejlika och stjälkselleri. Rejält maffigt med massor av komplexitet och nyansrikedom. Smaken är frisk med markerade men avrundade tanniner. Helt klart drickvänligt med druvtypiska inslag av svarta vinbär, grön paprika, jordgubbssylt och saltlakrits. En suveränt integrerad ek ger mörk choklad och kaffe. Sammanfattningsvis ett skolboksexempel på välmakad Kaliforniencab. Lätt eldighet, check. Superbt ekad, check. Gott men lite ospännande, check. Vi föredrar Franska cabbar, check.

Vita, torra viner

2007 MacRostie Carneros Chardonnay

Region: Kalifornien
Producent: MacRostie Winery and Vineyards
Provningsdatum: 2014-05-23
Pris: 144 kr

Till vinet >>

Fortfarande väldigt intakt och fräsch frukt, om än klart utvecklad. Syran har gått ner något och smöriga gräddkolatoner från ekfaten har blivit mer tydliga. Fortfarande ett förbaskat bra vin med god längd och balans i kraftfull stil dock inte utan elegans. Vinet har utvecklats väl och är nu munrunt och drickvänligt, fortfarande med ett gott mineralsting i eftersmaken. Med facit i hand borde vi kanske trots allt ha druckit den här flaskan för ett eller ett par år sedan för ytterligare lite spänstighet.