Alla provade viner från appellationen Alexander Valley (AVA)

Röda viner

2011 Ravenswood Big River Zinfandel

Region: Kalifornien
Producent: Ravenswood
Provningsdatum: 2014-11-22
Pris: 250 kr

Till vinet >>

Rödlila, ganska tät färg. Vinet bjuder på stor frukt och rika fattoner i en fyllig kropp. Vi får violpastill, russin, julkryddor, tobak, choklad och te. Smaken är snyggt uppstramad med viss kärvhet och god fräschör. Möjligen stör en liten alkoholeldighet något men totalt sett får vi ett harmoniskt vin med lång eftersmak. Kanske bör vinet lagras ytterligare för att integrera de olika intrycken ytterligare men det är tveklöst väldigt gott redan nu.

2011 Rodney Strong Alexander Estate Cabernet Sauvignon

Region: Kalifornien
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2016-11-26
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Doften och smaken är insmickrande mullig, fruktsöt och generös. Ekfaten bidrar med vanilj och tobak. Men tiden i glaset avslöjar vinet som tämligen enkelt och det bestående intrycket blir körsbär och ointegrerade ekfat. Vinet fungerar dock väl till lammsteken. Skam vore annars.

2011 Rodney Strong Alexander Estate Cabernet Sauvignon

Region: Kalifornien
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2014-05-12
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Superstabil Kaliforniencab med alla godsaker på plats, dessutom riktigt välbalanserad: stor, maffig, blå frukt, snygg tobak och kaffe genom ekfaten, fyllig kropp. Bra koncentration, god längd och sådär superdrickvänligt i mycket fjäskig stil som bara återfinns over there. Ibland vill man ju ha just det istället för elegans och finess.

Vita, torra viner

2008 Geyser Peak Block Collection Water Bend Chardonnay

Region: Kalifornien
Producent: Geyser Peak Winery
Provningsdatum: 2011-11-12
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Ibland blir man sugen på den lite fetare stilen av Chardonnay, och då vänder vi gärna blickarna mot Kalifornien. Den här Chardonnayen visar sig i all enkelhet inte enbart fläska på med ek och vanilj, ekfaten som används är inte heller rostade, så den typiska smörpopcornsmaken uteblir. Istället dominerar frisk tropisk frukt och ett uns mineral slinker med i avslutet. Bra balans ger ett välgjort helhetsintryck. Fungerar bra till feta fisken utan krav på någon djupare analys. Drick nu.