Alla provade viner från appellationen Barolo (DOCG)

Röda viner

2009 Barolo Azienda Agricola Azelia

Region: Piemonte
Producent: Azienda Agricola Azelia
Provningsdatum: 2014-10-11
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Ungdomlig, intensivt fruktig, småsträv, läskande smak med inslag av mörka bär, rejäla doser ek, kaffe, tjära och stenig mineral. Slank, fin och elegant textur men också kraftig och välstrukturerad nog med bra tanniner och syra för längre lagring. Kanske kan den något träiga eken behöva integreras något men redan nu är vinet fullt njutbart.

2011 Barolo Fontanafredda

Region: Piemonte
Producent: Fontanafredda
Provningsdatum: 2015-11-18
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Redan nu tillgänglig med inte alltför aggressiva tanniner, apelsinsyrlig syra och härligt öppen frukt. Smaken är väldigt Nebbioloisk med rosor, körsbär, jordgubbar, sandelträ och en fint svärtat bläckighet. Kraftfullt, välgjort och gott. Enda invändningen är en något grovyxad textur med en lite utanpåliggande alkoholeldighet men den kommer utan tvekan att slipas ned med några års lagring. Imponerande kvalitet för att vara en basbarolo av en storproducent. Köp och lägg!

2004 Barolo Josetta Saffirio

Region: Piemonte
Producent: Josetta Saffirio
Provningsdatum: 2013-06-21
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Smågrumlig, tegelröd färg. Utvecklad, komplex, rosenblommig doft med inslag av nypon, moreller, romrussin, mörk choklad, farinsocker och läder. Torr, balanserad, fyllig smak med markerad men anrundad strävhet. Inslag av violgodis, nyponsoppa, choklad, sandelträ och läder. Ett oerhört harmoniskt vin med både muskler och elegans. Känns färdigutvecklat och redo att drickas just nu men klarar alldeles säkert flera år till i källaren.

2004 Barolo La Rocca e la Pira

Region: Piemonte
Producent: Alfredo Roagna
Provningsdatum: 2014-05-03
Pris: 389 kr

Till vinet >>

Röd färg med orange kant. Doften är djupt mörkbärig men ändå lite återhållsam med inslag av hallon, smultron, parfym, tjära och målarlåda. Mineralfrisk, sträv smak med ett otroligt djup i frukten, rejäl men avstämd ek, en lätt animalisk ton. Inslag av hallon, körsbär, violer och rosor. Ett fantastiskt rikt vin som ändå lyckas vara så elegant och balanserat. Makalöst gott redan nu men kan såklart lagras ytterligare för avrundning och utveckling.

2004 Barolo La Serra

Region: Piemonte
Producent: Voerzio Gianni
Provningsdatum: 2017-04-16
Pris: 288 kr

Till vinet >>

I glaset tätt, rödsvart med tegel mot kanten. Sniffet är skrattretande förförisk och fjäskigt med chokladtryffel, djup blåfruktighet, lätt violblommighet, korinter och övertoner av målarfärg. Utvecklat men inte på något sätt på väg utför. Smaken är rejäl och kraftfull i fyllig stil. Otroligt gott utan att vara särskilt komplicerat eller tankekrävande. Tanninerna är mjuka nog att matcha en pankopanerad kyckligfile med ratatouille. Alla är nöjda och glada och nämner något om avsaknaden av elegans, mineral, parfym och annat oväsentligt.

2004 Barolo La Serra

Region: Piemonte
Producent: Voerzio Gianni
Provningsdatum: 2012-03-31
Pris: 288 kr

Till vinet >>

Röd, tät färg. Utvecklad, inbjudande, knäckig doft med inslag av kalkstensdamm, lakrits, körsbär och plommon. Smaken är utvecklad, frisk och fylligt tät med inslag av körsbär, plommon och svarta vinbär. Ett superbt utvecklat vin med bibehållen frukt. Suverän harmoni och finess.

2011 Barolo Revello Fratelli

Region: Piemonte
Producent: Revello Fratelli
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 371 kr

Till vinet >>

En dynamisk smakupplevelse; saftig men sträv, lättillgänglig men lagringsduglig, balanserad men med bra tryck i alkoholfylligeten. Snygg parfym och bärighet med lång eftersmak. Gott nu eller sen alltså.

2009 Barolo Riserva

Region: Piemonte
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 449 kr

Till vinet >>

Lätt, tegelröd färg. Komplex, sammansatt näsa med nypon, rosor, tjära och målarlåda. Precis det man önskar uppleva i sin Barolo alltså. Smaken är frisk och småsträv och hyfsat tillgänglig redan nu även om ytterligare lagring såklart inte är några problem. Det här är bara så outstanding gott att man storknar. Alkohol i fullständig balans och de tanniner som möjligen kan upplevas lite tuffa rundas av fint med mozarellapizzan. Storslaget.

2007 Barolo Serralunga d'Alba

Region: Piemonte
Producent: Fontanafredda
Provningsdatum: 2012-01-04
Pris: 235 kr

Till vinet >>

Det här är ett harmoniskt och drickfärdigt vin redan nu. Tanninerna är avrundade vilket gör munkänslan riktigt behaglig. Vi får en ganska modern vinupplevelse, d.v.s. en hel del frukt och nya fat. Småsyltiga moreller, chokladtryffel, te och mocca. En ganska påtaglig animalisk ton lyfter vinet från medelmåttigt till riktigt bra. Det finns även en dynamik mellan det något grovhuggna och det eleganta som tilltalar oss. Inget stort vin, bara mycket gott.

2006 Barolo Serralunga d'Alba

Region: Piemonte
Producent: Massolino
Provningsdatum: 2015-01-17
Pris: 315 kr

Till vinet >>

En slank, elegant och rödbärsdominerad Barolo i medelfyllig, mjuk stil med perfekt integrerad ek. Fantastiskt god och välutvecklad i saftig, drickvänlig stil. Inte ett under av komplexitet men onekligen väldigt välsmakande.

2005 Barolo Serralunga d'Alba

Region: Piemonte
Producent: Massolino
Provningsdatum: 2014-11-11
Pris: 315 kr

Till vinet >>

Koncentrerad, utvecklad smak med mjuka tanniner. Härligt tryck i frukten med lång, ihärdig eftersmak. Ett elegant men samtidigt kraftfullt vin med röda, söta bär, lätt nyans av ekfat, brunt socker, sandelträ och kryddlåda. Otroligt gott och välbevarat, främst med tanke på att lagringsomständigheterna inte har varit de allra bästa. Välbevarade exemplar av det här vinet kan säkert sparas längre men den här flaskan har nått sin absoluta topp nu.

2008 Barolo Sistaglia Deltetto

Region: Piemonte
Producent: Deltetto
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 292 kr

Till vinet >>

Lång, elegant smak med kryddor, örter, plommon, rosor, läder och cigarr. Lite ung med viss kärvhet i nuläget men absolut med komplexitet.

2001 Barolo Vigna Rionda Riserva

Region: Piemonte
Producent: Massolino
Provningsdatum: 2015-04-04
Pris: 575 kr

Till vinet >>

Rödbrun färg som släpper igenom en hel del ljus, På näsan kraftfull med mörka och röda bär, tjära, violblom, stenig mineral och örter. Smaken är vidöppen och mycket koncentrerad med goda tanniner, fin syra och härligt läskande fruktighet. Vinet upplevs ganska ofjäskigt i torr, stram stil. Eftersmaken har en enorm längd med höstlöv, tryffel och parfym. Storslaget och fruktansvärt gott.

2011 Borgogno Barolo Riserva

Region: Piemonte
Producent: Giacomo Borgogno
Provningsdatum: 2018-12-15
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Arketypiskt på alla sätt och vis. Det börjar i den röda färgen som övergår i tegelkant. Näsan är komplex med målarlåda och tobak. Smaken ger ett sammansatt uttryck där tanninerna fortfarande är påtagligt närvarande. Stramt, rent, tydligt blir ledorden där småblommiga toner, flyktiga kemiska noter och ekfat samsas. Gott men tufft för tandköttet.

2011 Borgogno Barolo Riserva

Region: Piemonte
Producent: Giacomo Borgogno
Provningsdatum: 2018-07-14
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Tydligt vad gäller druva och ursprung med omgående drickbarhet. Här hittar vi struktur och frukt i fin balans med en ganska lagom utveckling. Nyansrikt värre med parfym, violer, rosor, målarlåda, nypon, körsbär och korinter. Inte mycket att klaga på. Stabilt och mycket gott.

2008 Borgogno Barolo Riserva

Region: Piemonte
Producent: Giacomo Borgogno
Provningsdatum: 2017-09-30
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Vi blev rejält överraskade när systemet fick in en Barolo med lite ålder i ordinarie. Och det är till vår glädje ett mångfasetterat och ruggigt gott vin. Det levererar både viss mognad och en syrligt pigg frukt; såväl en rustik sida som en saftighet. Vi känner igen typiska saker som körsbär, nypon, choklad och rosenvatten. Lite målarlåda anländer efter en stund. Vinet behöver tid för att släppa loss hela registret. En varm frukt samsas med rejält bett i tanninerna. Kan säkert lagras vidare om man önskar ännu mer av mognad, men funkar bra nu.

2005 Duecorti Barolo

Region: Piemonte
Producent: Duecorti
Provningsdatum: 2013-08-10
Pris: 155 kr

Till vinet >>

En rejäl dos utveckling i både färg och doft. Näsan möts av nyponsoppa, burktomat, torkad frukt och ett uns rosor. I gommen återfinns fat, torkad frukt, örter och körsbär. Ett hyggligt vin med bra struktur. Syra och viss strävhet finns. Bör dock inte lagras längre.

2012 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga

Region: Piemonte
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-12-31
Pris: 255 kr

Till vinet >>

Transparent och hyggligt tillgänglig med skir frukt i återhållsam stil. Någon tycker otypiskt medan andra finner rosor, målarlåda, tjärpapp, viol, hallon och kryddlåda. Alla tycker dock gott om vinet men det är enighet kring att vinet knappast är jättekomplext. Rent och gott i alla fall med tanniner som gott kan rundas av ytterligare.

2012 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga

Region: Piemonte
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2017-07-30
Pris: 255 kr

Till vinet >>

Med tanke på ursprungsbeteckningen måste det här vinet sägas vara hyfsat lättillgängligt redan nu. Visst, tanninerna kan upplevas tuffa och frukten något spretig och outvecklad men det stör knappast helhetsintrycket. Den som väljer att inte lagra vidare får en öppen doft med komplex kryddighet, djup fruktighet och den där parfymen, violblommigheten som ju är så förförisk. Viss tjära och målarlåda anas men knappast något utanpåliggande ek. Smaken är rejäl och andas traditionell vinmakning. Inget fjäsk bara fin frukt via bottis ner i flaskan och sen får årgången tala. Vi uppskattar verkligen ett sånt här hantverk.

2011 Ricossa Barolo

Region: Piemonte
Producent: MGM Mondo del Vino
Provningsdatum: 2015-05-23
Pris: 151 kr

Till vinet >>

Det här har inte särskilt mycket med Barolo att göra, åtminstone inte så som vi vill ha den. Vinet är visserligen småstramt med sandiga tanniner men syran upplevs något låg och frukten jolmig. Sura körsbär och fadda jordgubbar gör ingen glad och vi saknar verkligen kraft och stuns. Vi vill minnas att 2010an var betydligt bättre. Framförallt finns det mycket kraftfullare Nebbiolos på Langhenivå för de här pengarna.

2010 Ricossa Barolo

Region: Piemonte
Producent: MGM Mondo del Vino
Provningsdatum: 2017-08-31
Pris: 151 kr

Till vinet >>

Inte i närheten av vad appellationsnivån brukar kunna uppbringa men trots det ett riktigt gott vin. Vi får fint avrundade tanniner och en sval, bärig upplevelse med lätt utveckling. På näsan fina övertoner av parfym och blommor samt lite lakrits och allmän rödbärighet. I munnen uppträder vinet väldigt mjukt och medhårs med fräschör och läskande känsla. Vi blir varken besvikna eller överväldigade, det här är bara ett väldigt gott vin. Tveksamt om ytterligare lagring är till vinets fördel men det finns trots allt en hel del stoppning att bygga på.

Starkviner

NV Batasiolo Barolo Chinato Vino Aromatizzato

Region: Piemonte
Producent: Batasiolo
Provningsdatum: 2017-01-11
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Någon gång ska ju vara den första. Därför dricker vi en Barolo Chinato. Det är svårt att veta vad som väntar när den lätt brunröda vätskan hamnar i glaset. I doften känner vi orientaliska kryddor, myrra, pomerans och malört. I munnen hamnar vinet rätt fylligt och bittersött. Kanske Angostura bitter eller Vermouth är vettiga referenser. Vinet är sött men med tanniner och en rejäl bitterhet. Tanninerna skiljer vinet från vinglögg men det finns en tydlig julkänsla för oss nordbor. En lätt eldighet avslöjar den höga alkoholen. Om man anstränger fantasin och spetsar smaklökarna kan man förnimma en körsbärskärna som skvallrar om basvinet. Det är rätt gott och mäktigt med lång eftersmak, men nyfikenheten är stillad för ett tag nu. Åtminstone till nästa jul.