Alla provade viner från appellationen Sicilien (IGT)

Röda viner

2012 Il Passo Nerello Mascalese Nero d'Avola

Region: Sicilien
Producent: Vigneti Zabù
Provningsdatum: 2014-06-14
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Fint druvtypisk (Nerello Mascalese) smak med röda, solmogna bär, Pimpim och sötlakrits. Mjukt och snällt med rejält fjäskiga, vaniljsöta ektoner passar det här bra till den mixade grilltallriken men på egen hand blir det allt lite kladdigt för våra gommar.

2016 Manifesto Nero d'Avola

Region: Sicilien
Producent: Nordic Sea Winery
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Fruktdriven smak med tydlig sötma och en syra som knappt står emot. Okej tanninstruktur men överlag jolmigt och obalanserat med kokt frukt och brända gummitoner. Det låga priset är ingen ursäkt, det här är ett taffligt vin som knappt fungerar som grytbas.

2011 Nerojbleo

Region: Sicilien
Producent: Gulfi
Provningsdatum: 2016-06-13
Pris: 165 kr

Till vinet >>

Endast en massiv fruktighet och lätt, lätt värme i avslutet avslöjar vinets ursprung. Annars får vi ett riktigt elegant vin med sval bärighet, finstämd ekbehandling, smått rökig mineralitet och finfin körsbärssyrlig syra. Vinet uppträder lätt och juiceigt i munnen vilket bidrar till en perfekt drickbarhet. Kul att vinet släpps med lite ålder och därmed viss utveckling och rondör. Största möjliga rekommendation. Gôrgôtt.

2009 Nerojbleo

Region: Sicilien
Producent: Gulfi
Provningsdatum: 2014-04-15
Pris: 171 kr

Till vinet >>

Sötfruktig, alkoholfyllig och julkryddevarm smak med inslag av plommon, moreller, massor av ek i form av choklad och muskot. Efter ett tag i glaset balanseras vinet och upplevelsen blir mycket mer sansad med fina violblommor, korinter och örter. Vi får ett härligt drickvänligt vin med bra koncentration, fortfarande ganska strävt men knappast så det stör. Riktigt bra med fortsatt potential.

2009 Tancredi Donnafugata

Region: Sicilien
Producent: Donnafugata
Provningsdatum: 2015-01-17
Pris: 181 kr

Till vinet >>

Superfruktig, småsträv smak med viss varm fyllighet i avslutet. Körsbär, choklad och viss stenighet avslöjar det italienska ursprunget men vinet är så pass elegant och sammansatt att den sicilianska värmen inte märks. Riktigt tät och koncentrerad upplevelse med fin ekkrydda. Rekommenderas såklart.

2007 Tancredi Donnafugata

Region: Sicilien
Producent: Donnafugata
Provningsdatum: 2012-06-22
Pris: 199 kr

Till vinet >>

I mitten röd, mot kanten mer tegelbrun färg. Stor, kraftfull doft med tydliga lagårdstoner. Vi bjuds också på plommon, björnbär, cassis, blyertspenna och tobak. Smaken är örtig och strävt ungdomlig. En pigg syra lyfter fram björnbär, plommon, blyertspenna, kakao och te. Det här är ett mycket nyanserat och välgjort vin med ett härligt djup i smaken. Vi hade gärna sett några års lagring till för att dämpa strävheten dock.

2013 Zensa Nero d'Avola

Region: Sicilien
Producent: Orion Wines
Provningsdatum: 2015-08-28
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Det här vinet tilltalar säkert en bred massa vars smaklökar går igång på fjäskig vanilj, chokladiga ekfat och en rejäl restsötma. Vi andra försöker hitta vägar förbi dessa störande attribut och finner då en rik, solmogen frukt som drar åt mörka bär och romrussin, en pigg syra som nästan lyckas balansera upp det söta, samt en hygglig tanninstruktur som ger åtminstone ett uns ryggrad till vinet. Verkligen inget dåligt vin men kanske inte vår stil direkt. Funkar till lammfärsbiffarna med klyftpotatis och tzatziki.