Alla provade viner från appellationen Coteaux du Layon

Söta viner

2015 Baumard Carte d'Or Coteaux du Layon

Region: Loire
Producent: Domaine des Baumard
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Ren, elegant och balanserad smak. Det här är ett väldigt ungt vin som kräver lagring för att fullt blomma ut. I nuläget ganska knutet och skirt med melon, tutti frutti, honung, mineral och diesel. Gott på egen hand nu men har absolut framtiden framför sig.

2005 Coteaux du Layon Beaulieu Clos de la Mine

Region: Loire
Producent: Domaine d'Ambinos
Provningsdatum: 2012-04-30
Pris: 158 kr

Till vinet >>

Halmgul färg. Utvecklad, rejäl doft med inslag av gummi, torkade aprikoser och apelsinskal. Mycket frisk, tätt söt, medelfyllig smak med inslag av apelsinblomshonung och aprikosmarmelad på rostat bröd. Lång, lite mineralisk eftersmak. Ett vin i perfekt harmoni med vidöppna smaker och en syra som bidrar med fräschör och spänst. Fyra år i vinkällaren har gjort underverk med det här vinet.

2003 Coteaux du Layon Rochefort Les Rayelles

Region: Loire
Producent: Château Pierre-Bise
Provningsdatum: 2017-07-27
Pris: 219 kr

Till vinet >>

Vinets utseende skvallrar om oxidation och ålder. Doften ger oss kanderad frukt och dito nötter. Nästan Madeira-näsa. Smaken är både pigg och simmigt söt; äpplen och citrus i sirap. Sötman är alltså rejält tilltagen men så också den balanserade syran. Det är gott och komplext och Loire-typiskt. Och klart moget.

1993 Moulin Touchais

Region: Loire
Producent: Moulin Touchais
Provningsdatum: 2015-04-04
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Saftig och något mer än medelfyllig smak där en väl avvägd sötma och hög syra balanserar varandra. Vi får en fin kick av botrytis såklart men inte på det där otrevligt beska sättet utan mer som en integrerad, komplex komponent. Vinet är utvecklat men knappast gammalt; frukten känns pigg och fräsch och drar åt persikor, honung och apelsinmarmelad. En fin nyans av mineral skänker ytterligare djup. Finns egentligen inte mycket att anmärka på här vad gäller balans, koncentration och nyansrikedom (och prissättning).

1975 Moulin Touchais

Region: Loire
Producent: Moulin Touchais
Provningsdatum: 2015-06-06
Pris: 499 kr

Till vinet >>

Kraftig, äppelmustig färg som glesnar något mot kanten, Doften är mogen, komplex och fet med kanderade, tropiska frukter, övermogen papaya, arrak och en liten obehaglig doft av våt djurhud. Redan på doften kan vi känna att det här är ett väldigt gammalt vin med ganska extrem utveckling som kanske inte tilltalar alla. Smaken är söt men med en behaglig apelsinsaftssyra som balanserar. Vi får torkad frukt med elegant, intorkad sötma, stor kryddighet, tydlig mineral och en lätt äppeloxidation. En stor vinupplevelse såklart för den som gillar stilen men vinet, åtminstone den här flaskan, har kanske trots allt sett sina bästa dagar för ett bra tag sedan. Vi avstår betygssättning.