Alla provade viner från appellationen Chablis 1er Cru

Vita, torra viner

2015 Chablis 1er Cru Grande Cuvée

Region: Bourgogne
Producent: La Chablisienne
Provningsdatum: 2017-08-25
Pris: 130 kr

Till vinet >>

Torr, lite gräddig smak med något rund syra. Nyanser av päron, mandel, lakrits, krut och ostronmineral. Ett gott vin om än lite väl enkelt och ospänstigt för sin appellationsnivå.

2009 Chablis Premier Cru Fourchaume

Region: Bourgogne
Producent: La Chablisienne
Provningsdatum: 2017-07-17
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Vinet är diskret till en början. Även färgen är diskret åt det gröngula hållet. Men med lite tid och temperaturökning träder nätmelon och marsipan fram. Även äpple, krusbär och vita blommor följer. I gommen ligger vinet lite vaxigt och kalkmineralen träder fram. Det är knastertorrt. Bra syra. Lite ek kan skönjas. Utvecklingen är fin men fortfarande ganska ung. Det är gott, välbalanserat och användbart till mången mat. Men ändå saknas lite spänningsmoment, eller nåt. Svårt att sätta ord på vad.

2008 Chablis Premier Cru La Singulière

Region: Bourgogne
Producent: La Chablisienne
Provningsdatum: 2012-01-20
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Färgen är ljusgul, klar och fin. Doften ger oss fräschör i form av flintrökig mineral och citron men också lite tyngre toner av persika, smält smör och hasselnötscrème. Smaken inleder friskt med bra citrussyrlighet, övergår i lite mognare tropisk frukt och klingar av med en mineralisk svans. Vi läser våra noteringar och får en väldigt arketypisk Chablis, dock med personlighet och charm. Det är rent och gott med hygglig längd och köprekommendationen är solklar.

2008 Chablis Premier Cru La Singulière

Region: Bourgogne
Producent: La Chablisienne
Provningsdatum: 2011-03-25
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Vi får en ljusgul färg i ren, skimrande nyans. Fruktpackad, något rostad doft med inslag av mogna, feta, tropiska frukter, gula äpplen, citrus och lite nötter. Smaken ger ungefär samma intryck inslaget i en riktigt fin syra, god fyllighet och viss pepprighet som vi härleder till ek och mineralitet. Ett riktigt gott vin i den fruktiga, lättillgängliga stilen. Kanske inget under av komplexitet, men ett vin som fixar att både vara aperitif och gott sällskap till majonnästäckta, ugnsbakta laxen med spenatkaka förtjänar ett hedersomnämnande.

2011 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre

Region: Bourgogne
Producent: J M Brocard
Provningsdatum: 2013-05-30
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Färgen är klar och ljusgul med en grön nyans. Doften är ren, fin och härligt kalkig med god nyansrikedom i form av citrus, grönt äpple, lime, physalis, gräs, honung och pocorn. Smaken ger oss en riktigt ung upplevelse med pigg syra. Ektonerna ligger ännu lite utanpå vinet och behöver helt klart integreras något. I övrigt en finfin fräschör och smaknyanser likt de i doften. Eftersmaken är inte jättelång men väldigt god. Vi gillar vinet även om det kanske inte sticker ut från mängden och vi kommer knappast att köpa det igen.

2012 Chablis Premier Cru Montmains William Fevre

Region: Bourgogne
Producent: William Fevre
Provningsdatum: 2014-08-27
Pris: 239 kr

Till vinet >>

En Champagne-jästig doft får oss att höja på ögonbrynen. Men sedan får vi de (högt ställda) förväntade friska frukterna med gula äpplen och citron, och därtill en kalkig mineral. Vän av syror blir inte besviken. Vi klunkar gärna vinet till den ugnsbakade koljan serverad med smörstekt Karl-Johan.