Alla provade viner från appellationen Bourgogne Blanc

Vita, torra viner

2012 Bourgogne Blanc Les Femelottes Domaine Chavy-Chouet

Region: Bourgogne
Producent: Domaine Chavy-Chouet
Provningsdatum: 2014-06-25
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Väldigt anonym och intetsägande smak med lätta nyanser av gula äpplen, honungsmelon och smör. Syran känns inte heller på topp vilket gör vinet lite jolmigt. Frukten känns urvattnad och mineraltonerna lyser helt med sin frånvaro. Nä, det här glömmer vi snabbt och går vidare. Trist.

2008 Bourgogne Chardonnay

Region: Bourgogne
Producent: Domaine Jean Grivot
Provningsdatum: 2014-06-07
Pris: 249 kr

Till vinet >>

Gul färg. På näsan en lätt äppelmustig oxidation, rejäl smörighet och tydlig utveckling. Gula äpplen, plommon, rosenkvitten, mandelmassa och kalkig mineral dominerar. Smaken är härligt frisk och mineralisk med finstämd gul frukt och tilltagen men välintegrerad ek. Gott tryck i koncentrationen, fin längd och för vissa en lite störande Sherryton i eftersmaken. Bibehåller sin fräschör vid rumstemperatur vilket alltid är ett kvalitetstecken. Ett riktigt välgjort vin som imponerar på den här nivån. Vi har svårt att se att ytterligare lagring skulle vara till vinets fördel.

2009 Bourgogne Chardonnay Cuvée Prestige Francois Martenot

Region: Bourgogne
Producent: Francois Martenot
Provningsdatum: 2011-12-31
Pris: 90 kr

Till vinet >>

Mineralisk, ungdomlig, frisk smak med inslag av gula äpplen, plommon, örter och citrus. Av faten får vi ektoner, nötter och smör. Det här är ett rejält, fylligt och lite kantigt vin som satt rätt bra till jordärtskockssoppan. Ganska nyansrikt med lång eftersmak varför ett köp måste rekommenderas.

2016 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines

Region: Bourgogne
Producent: Jean-Claude Boisset
Provningsdatum: 2018-03-17
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Fruktpackat med gula äpplen, apelsiner och plommon. Lätt ekighet och smör. Viss beska i avslutet som åminner om mineral. Fylligt och friskt. Jäkligt stabilt med bra koncentration och viss komplexitet.

2009 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines

Region: Bourgogne
Producent: Jean-Claude Boisset
Provningsdatum: 2011-02-19
Pris: 105 kr

Till vinet >>

Gul färg. Något utvecklad, lite smörig, fruktig doft med inslag av citrus, mineral och popcorn. Munrund, mineralisk smak med fin fyllighet och balanserad syra. Inslag av mogna gula frukter, honung och popcorn. Ett välgjort vin med viss komplexitet. Inget lagringsobjekt men riktigt gott nu.

2009 Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Producent: Maison Roche de Bellene
Provningsdatum: 2013-01-25
Pris: 159 kr

Till vinet >>

I glaset får vi en ungdomligt gröngul uppenbarelse, tyvärr med en del damm från den smuliga korken. Doften ger oss lite mandelmassa, gröna päron, lime och ett uns krita. Piggt, fräscht och rent. Smaken bjuder på en lite klen syra och ett överhuvudtaget ofokuserat intryck. Vi hittar varken speciellt rikligt med frukt eller mineral. En liten ekton ligger som en ointegrerad hinna över de få nyanser av citrus och mineral som vi kan hitta. Smånätta viner som det här som inte smakar särdeles mycket brukar beskrivas som eleganta, vi tycker mest de är vattniga och opersonliga.

2010 Bourgogne Les Sétilles

Region: Bourgogne
Producent: Olivier Leflaive
Provningsdatum: 2012-07-15
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Rejäl, fyllig, frisk smak med finstämda ektoner av smör och nötter. Goda, solmogna gula frukter och ett lager av kalkig mineral fyller på. Ett fint hantverk, fullt av livsglädje som vi gärna återvänder till. Fint ackompanjemang till de smörstekta kantarellerna.

2012 Bourgogne Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Producent: Domaine Pierre Labet
Provningsdatum: 2017-04-02
Pris: 249 kr

Till vinet >>

Bourgogne är ju som bekant komplicerat om man inte tar sig tid att verkligen fördjupa sig i producenter, årgångar och lägen. Det kan vi inte påstå att vi har gjort. Lite av en chansning alltså. Vi har i glaset ett generiskt instegsvin. Vi drack vinet för ett par år sedan och inte mycket har hänt med vinet sedan dess. Det är initialt lite diskret med mer Rieslingtoner än Chardonnayfetma. Men med luftning adderas även typiska toner av tropisk frukt till gråpäronen. Det finns en stram och slank linje rakt igenom, det är långt från skirat smör. En riktigt god pepprighet är framträdande och vävs samman med en liten mineralsträng. Allt är snyggt balanserat och helt i vår smak. Men det sticker heller aldrig till med något som får oss att hoppa högt. Vidare lagring funkar säkert några år men vinet vinner knappast på det.

2012 Bourgogne Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Producent: Domaine Pierre Labet
Provningsdatum: 2015-08-08
Pris: 249 kr

Till vinet >>

Ljusgul färg med ungdomlig skärpa. Doften är ung med lila vingummin, jasmine och lakritsmineral utöver de mer typiska inslagen av rostad ek, citrus och gröna äpplen. Smaken är föredömligt torr och frisk med en känsla av både lätthet och fyllighet på samma gång. Eftersmaken är lång och vinet har tvivelsutan struktur nog för ytterligare lagring. Seriöst och terroirdrivet är omdömen som poppar upp runt bordet. Verkligen kul med ett vin som presterar över sin appellationsnivå, samtidigt kanske man ska kunna kräva att få just den här kvalitén i prisklassen?

2014 Clotilde Davenne Bourgogne Blanc

Region: Bourgogne
Producent: Clotilde Davenne
Provningsdatum: 2016-03-08

Till vinet >>

Doften och smaken antyder en varm årgång (?). Munrundeheten är överraskande. Eken lyser med sin frånvaro och vinet låter frukten komma till tals. Vi får gula päron. Vi finner också lite mer finstämda toner av citrus, örter och mineral. Vinet matchar fiskrulladerna med bravur.

2009 Clotilde Davenne Bourgogne Blanc

Region: Bourgogne
Producent: Clotilde Davenne
Provningsdatum: 2011-02-12
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Blekdassig, gul färg. Ungdomlig, fruktig, läckert lockande doft med en påfallande renhet. Vi får ananas, päron, mineral och ett uns ekplanka. Mycket finstämt och fräscht. Smaken är inte superkomplex, men precis så klingande ren som man vill ha ett vin. Friska, ungdomliga toner av gröna äpplen, citrus, harsyra och mineral i nära nog rieslinglik stil. Syran är riktigt frisk utan att vara hård och den finstämda ektonen tillför nyansrikedom utan att dominera. Det här är ett riktigt välgjort vin som vi vill se välkylt på solvarm balkong framåt försommaren. Knappast ett lagringsobjekt med tanke på den ganska lättviktiga stilen men har man en hundring över så gör man helt rätt i att köpa hem en flaska av det här vinet.

2010 Jurassique Chardonnay

Region: Bourgogne
Producent: J M Brocard
Provningsdatum: 2011-08-28
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Ljusgul färg. Ung, frisk doft med inslag av päronsplit, persika och våt sten. Smaken är mycket ungdomligt frisk med en oekad framtoning. Vi hittar melon, krusbär och mineral. Ett vin med ungdomligt entusiastiska primäraromer. Lite onyanserat men ändå rätt bra ös i koncentrationen.

2013 Kimmeridgien

Region: Bourgogne
Producent: J M Brocard
Provningsdatum: 2015-05-22
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Superfrisk och läskande i något mer än medelfyllig stil med rökig mineral och citrusdominerad frukt. En lätt örtighet förgyller i avslutet. Småimponerande att göra ett så pass intressant vin i den här prisklassen och kvantiteten.

2009 Laforet Chardonnay

Region: Bourgogne
Producent: Joseph Drouhin
Provningsdatum: 2011-03-04
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Ljust blekgul färg. Stor, fruktig, solmogen doft med inslag av ananas, gula äpplen, lime, smör och kalk. Arketypiskt och salivframkallande. Stor, fet men frisk, ungdomlig, något smörig smak med inslag av gula äpplen, ananas och mineral. God koncentration, distinkta smaker i ren, elegant tappning gör oss mer än nöjda. Vinet kan gott lagras några år för ytterligare komplexitet.