Små partier 18 maj

Card image cap

Röda, lätta viner lockar på bolagets nästa släpp av små partier. Rätt tempererat kan ett rött vara lika läskande som ett vitt i försommarvärmen.

Vi närmar oss sommaren på allvar. Kvicksilvret rusar uppåt, liksom suget efter lättdruckna bäriga viner. Vi har därför ringat in några intressanta röda viner från östra Centraleuropa. Alla under 2-hunkan och för omgående konsumtion, lite lätt kylda, i sommarvärmen. Samtliga från intressanta producenter som arbetar i sann naturvinsanda.

Först ut är 2015 Weninger Horitschoner Blaufränkisch (159:-) från österrikiska Burgenland som vi tror kan utgöra ett somrigt sällskap på balkonger och terrasser. Druvan blaufränkisch heter på ungerska kékfrankos och för oss in på nästa vin på inköpslistan. Peter Wetzer i ungerska Soprin producerar kékfrankos av yttersta världsklass. Wetzers 2016 Kékfrankos för 189:- är ett måsteköp. Det tredje vinet på listan är slovakiska Strekovs Corpus #1 för 189:-. Även här hittar vi blaufränkisch; nu i sällskap av druvorna alibernet och dunaj. Här räknar vi också med att klunkabilitetsfaktorn är på topp. Det brukar vara så när Wine Waves står för införseln.

(2018-05-15)

Till artikelarkivet >>