Argentinskt i systembolagets webblansering 8 mars

Card image cap

Först ut på vår intresselista är 2014 White stones som är en kallklimatsodlad chardonnay från vingården Adrianna Vineyard

Frankrike dominerar (såklart) systembolagets webblansering den 8 mars. Våra blickar söker sig dock mot Argentina och producenten Bodega Catena Zapata som släpper två vita, vingårdsbetecknade viner i den lite högre prisklassen.

Först ut på vår intresselista är 2014 White stones som är en kallklimatsodlad chardonnay från vingården Adrianna Vineyard (döpt efter Nicolas Catenas yngsta dotter). Druvorna till vinet kommer från en speciell del av vingården som är helt täckt av vita ovala stenar (white stones). Vinet jäser i sexhundraliters ekfat i sju månader och lagras därefter sex månader på fat. Årgången av vinet har inbringat hela 99 poäng av hundra möjliga av vinprofilen James Suckling. Sådant ska man såklart ta med en nypa salt men lite intresserade är vi allt av att kanske ställa vinet mot en bättre chardonnay från Bourgogne eller kanske Kalifornien. 549 kr kostar en flaska.

2014 White Bones ges 96 poäng av ovan nämnde Suckling och är en chardonnay med druvor från utvalda rader i Adrianna Vineyard med extra kalkrik jordmån och fossiliserade benrester. Vinet har jäst och lagrats på fransk ek. Ca 2/3 av vinet genomgår malolaktisk jäsning. 700 kr kostar en flaska.

(2018-03-06)

Till artikelarkivet >>