Funderingar kring 1 mars-släppet

Card image cap

Förutsatt att vinet har lagrats under bra förhållanden borde årgången som släpps på systembolaget vara alldeles lagom för konsumtion nu.

1 mars är det dags för nyhetssläpp i systembolagets ordinarie sortiment, något som vi vanligtvis brukar rycka på axlarna åt. Den här gången har vi dock hittat ett riktigt härligt vin som vi har följt under lång tid och som vi har provat både gammalt och ungt av. Vi pratar om Château Vignelaure från den lite bortglömda (och relativt nya) appellationen Coteaux d'Aix-en-Provence i Provence på Frankrikes sydkust. Appellationen erbjuder flexibilitet vad gäller druvblender och det här vinet innehåller 70 % cabernet sauvignon och 30 % syrah vilket ger oss ett riktigt lagringsdugligt vin. Redan vid släppet är vinet 10 år gammalt men vi har druckit betydligt äldre årgångar som fortfarande har varit vitala.

Stilen kan beskrivas som robust och stram men med generös frukt. Lagring belönas verkligen då vinet mjuknar och öppnar upp sig samtidigt som smaken blir mer komplex och sammansatt. Förutsatt att vinet har lagrats under bra förhållanden borde årgången som släpps på systembolaget vara alldeles lagom för konsumtion nu, åtminstone baserat på våra tidigare provningar av vinet.

(2018-02-23)

Till artikelarkivet >>