Sex viner du alltid bör ha hemma

Card image cap

Nio av tio listor skulle säkert innehålla något bubbel, men smaken är ju som baken. Och i morgon kan vi tycka helt annorlunda. Det viktigaste är ändå att det finns vin hemma.

Det klassiska röda

Här framstår vi såklart som stockkonservativa. Men en traditionell röd Bordeaux är lite av normvinet som alla viner mäts mot. Och med röd Bordeaux hemma är vilken söndagsmiddag som helst i hamn. Dessutom är vintypen så allmängiltig att mostrar och fastrar på besök kommer att gilla det; det är tryggt, stabilt och odramatiskt. En annan fördel är lagringsdugligheten. Du kan alltså bunkra och vinet kommer att hålla minst ett decennium även i lägre prisklasser. Så om du bara har ett vin hemma får det gärna vara en röd Bordeaux.

Det lätta röda

Som en kontrast och komplement till den fylligare och traditionsbundna röda kan en lätt Beaujolais vara på sin plats. Trenden i vinvärlden går mot lättklunkade och oekade viner, och du vill ju visa att du hänger med när vinkonnässören kommer på besök. Då poppar du med fördel en naturvinsfrisk Bojo. En annan fördel är att prisbilden fortfarande ligger betydligt under släktingarna från övriga Bourgogne.

Det feta vita

Bland de feta vita står ju Bourgogne som måttstock. Men vi går gärna till Ungern och Tokaj när vi vill ha ett fylligt och mäktigt vitt vin. Druvbasen domineras i regel av Furmint och vinerna är mer eller mindre ekade. Men alltid betydligt skönare prissatta än de franska motsvarigheterna.

Det friska vita

Ett lätt och syrarikt vitt vin sköter jobbet som aperitif eller när maten är lätt och elegant. Vi har ett nymornat intresse för de spanska vinerna i den här skolan så rekommendationen blir att ha en Rias Baixas i kylen. Druvan heter Albariño och paletten innehåller ofta persika med lite oljig fetma. Vill man mer sprits och stenfrukt fungerar en Vinho Verde från Portugal utmärkt. Druvan stavas då Alvarinho.

Det tyska vinet

Riesling är lika oundviklig som livsnödvändig för vinälskaren. Druvan finns i många olika vintyper från knastertorrt till sötaste sött. Vi går gärna till Mosel. Spätlese-predikatet är en användbar nivå. Då får man ett vin som har friskhet och sötma, och ofta en spännande garagearom, samt funkar till balkonghänget likväl som till thaimaten. Moselrieslingen kan i regel långlagras.

Det sista vinet

Det sista vinet efter en middag ska ju vara det bästa. Och när vi pratar om det bästa hamnar vi ofta i Tokaj. Vi får då sötma, syra och botrytis. En bra 5-puttonyos Tokajer kan få tyst på det pratigaste sällskap; sinnena fokuseras gärna på ren njutning. Den funkar till en rad desserter men rekommenderas att få stå på egna ben. Och fortfarande ligger prisbilden inom det anständiga.

Nio av tio listor skulle säkert innehålla något bubbel, men smaken är ju som baken. Och i morgon kan vi tycka helt annorlunda. Det viktigaste är ändå att det finns vin hemma.

(2017-08-27)

Till artikelarkivet >>