Nya handelsvägar

Card image cap

Alla med ett någorlunda intresse av att utforska vinets magiska värld kommer till slut till insikten att Systembolagets sortiment i mångt och mycket är förlegat, likriktat och allmänt tråkigt. Visst, det finns ett beställningssortiment med en hel del godbitar och det kommer tillfälliga släpp som piggar upp i hyllorna men i övrigt är det svårt att inspireras och bli nyfiken. Tur då att det numer är lätt som en plätt att få hem spännande viner direkt till dörren. Inom lagens ramar dessutom. Vi vill tipsa om några importörer som vi har stött på och som vi gillar.

Caviste

Caviste (www.caviste.se) släpper med jämna mellanrum vinlådor, oftast om sex flaskor från en och samma producent. Produktionen brukar vara småskalig och vinerna karaktärsfulla. Lådorna packas hos producenten och levereras direkt hem till dörren utan mellanhänder. Vi har nog aldrig blivit besvikna på ett vin från Caviste. Här gäller det dock att hänga på låset, lådorna tar slut ganska omgående, ofta samma dag. Champagnerna hoppar vi över men Borgognelådor köper vi direkt, Domaine Goisot till exempel.

Terroirviner

Terroirviner (www.terroirviner.com) har sin utgångspunkt i Alsace men säljer även viner från andra distrikt i Frankrike. Det handlar ofta om små producenter med begränsat antal flaskor. Man kan plocka fritt ur sortimentet men det finns också färdiga lådor. Vid nya lanseringar får man en ganska generös rabatt på de nya vinerna. Det vi hitills har provat är ärliga viner med tydlig ursprungsstämpel, exempelvis Nicolas Zusslin från Alsace.

Gaston

Gaston (http://gastonvin.se) erbjuder egensinniga viner från kända adresser i Frankrike men också från lite mer udda ursprung i östeuropa och Spanien. Vi har provat en del viner från Montsant men också från Ungern och Slovenien som vi har tyckt mycket om. Fast leveranskostnad oavsett storlek på ordern är ett plus.

(2017-09-25)

Till artikelarkivet >>